Сат након осталих: Иран саопштио када ће се вратити поштовању нуклеарног споразума

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Ирана Хасан Рохани
Председник Ирана Хасан Рохани - Sputnik Србија
Пратите нас
Техеран је спреман да се врати поштовању нуклеарног споразума „сат времена“ након што други то ураде, изјавио је председник Ирана Хасан Рохани.
„Увек смо говорили: вратите се својим обавезама, и сат времена касније ћемо се и ми вратити својим“, рекао је Рохани на седници Владе.

 

Подсетимо, почетком децембра ирански парламент је усвојио опште тачке пројекта активирања нуклеарне делатности државе. Пројекат је размотрен у хитном поступку, након убиства нуклеарног физичара Мохсена Фахризадеа.

Закон предвиђа повећање нивоа обогаћивања уранијума за 20 одсто и више (такав уранијум се сматра оружјем).

Поред тога, предвиђа употребу центрифуга за обогаћивање уранијума ИР-2М у ​​Натанзу и уградњу центрифуга ИР-6 на објекту у Фордоу, док истовремено нуклеарни споразум предвиђа употребу центрифуга прве генерације ИР-1.

Закон, који је у међувремену ратификован, такође укључује обнову реактора у Араку у облику у којем је био пре споразума и изградњу још једног реактора.

Истовремено, један од делова Закона обавезује власти да одустану од добровољног поштовања Додатног протокола споразума о заштитним гаранцијама са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала