Руски експерт саветује које валуте није време куповати

Већина валута је подложна слабљењу услед откупа актива од стране централних банака и пада каматних стопа. Том ризику су изложене чак и традиционалне валуте које се сматрају сигурним уточиштима, попут јапанског јена и швајцарског франка, сматра шеф одељења за аналитичка истраживања „Више школе за финансијски менаџмент“ Михаил Коган.
Sputnik

„У категорији резервних валута може се рећи да преовладава мишљење да ће наредних месеци долар, у односу на друге валуте, слабити. На пример, консензусна прогноза инвестиционих банака у погледу курса ЕУР/УСД предвиђа његов раст до 1,25 ове године (сада износи 1,21)“, рекао је експерт агенцији „Прајм“.

С друге стране, Европска централна банка је на куповину актива потрошила више од Сједињених Америчких Држава ако се узму у обзир бројке у односу на обим БДП-а.

Поред тога, Коган је рекао да је економија еврозоне погођена пандемијом вируса корона више од америчке, због чега сматра да је и евро један од потенцијалних кандидата за слабљење.

Према речима експерта, промене су могуће и код сигурних валута које расту током ризичног периода. Ако економија, као што се многи надају, почне активно да се опоравља, средства од јапанског јена и швајцарског франка могу се пребацити у ризичније активе, каже он. Коган  сматра да би потешкоће могле да се јаве и код британске фунте, која би могла да падне на неко време због перспектива увођења негативних стопа од стране Енглеске банке у светлу Брегзита.

Насупрот томе, кинески јуан и рубља имају добре шансе за јачање, сматра експерт. Његов закључак је да би руска валута могла да ојача ако се санкциони ризици не реализују, а цене нафте наставе да расту.

Прочитајте још:

Коментар