Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/

Уверен сам да ће Србија учинити све што је неопходно како би у Институту „Торлак“ почела производња руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и њена дистрибуција у нашој земљи, региону, па и Европи, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић после састанка делегација две земље тим поводом.
Sputnik

Србија би у том случају била прва у Европи која производи вакцину на својој територији и могла би да дистрибуира вакцину и у региону и Европи.

Како је додао, у разговорима су учествовали представници руског Министарства индустрије, Руског фонда за директне инвестиције и руске агенције за лекове.

„Експерти сутра почињу разговоре у Институту ‘Торлак’. У првој фази би се радило пуњење вакцине, паковање и дистрибуирање, а за пун циклус производње, у другој фази, би било потребно око девет месеци. Председник Вучић је рекао да би Србија купила потпуно нову опрему како би били испуњени сви стандарди. Србија би била прва у Европи која би производила вакцину“, рекао је министар. Борба за вакцину је као борба за злато, рекао је он и додао да је седам европских земаља изразило интересовање да у Србији хитно почне производња.

„Корак смо испред других и верујем да ћемо успети да урадимо све што је неопходно“, закључио је он.
Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко је оценио да почиње нова фаза у сарадњи две земље у борби против вируса корона која је од почетка била успешна.

Руски „Спутњик Ве“ (Sputnik V) је толико популаран у Србији, рекао је он, због података о ефикасности, али и осећаја пријатељства и поверења између две земље.

„Ово је први састанак две делегације, упознавање, сутра ће бити још један састанак, почиње нова фаза у сарадњи“, казао је руски амбасадор.

Наша отвореност, спремност Русије и институција да пружимо технологије и помоћ, јасан је показатељ да Русија не гледа на вакцину као на средство за глобално надметање него да имамо пријатеље с којима можемо да остваримо циљ, да се изборимо са вирусом, истакао је Боцан-Харченко.

„Верујемо да ће и процес (регистрације вакцине) у ЕУ ићи својим током, без политизације“, рекао је амбасадор.

Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/

Директорка „Торлака“ Вера Стоиљковић је рекла да Институт има технологије изнања неопходна да, уз трансфер руске технологије, почне производња „Спутњика Ве“ (Sputnik V).

Подсетила је да су представници Института пре две недеље били у фабрици у Владимирској области у Русији и видели погоне за производњу вакцине и технологију која је њима позната.

Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/

Торлак има стручњаке који могу да одговоре на овај задатак“, рекла је она.

Прочитајте још:

Коментар