Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/

© Sputnik / Александар МилачићРуски стручњаци у Београду поводом производње руске вакцине у Србији
Руски стручњаци у Београду поводом производње руске вакцине у Србији - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
Пратите нас
Уверен сам да ће Србија учинити све што је неопходно како би у Институту „Торлак“ почела производња руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) и њена дистрибуција у нашој земљи, региону, па и Европи, рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић после састанка делегација две земље тим поводом.

Србија би у том случају била прва у Европи која производи вакцину на својој територији и могла би да дистрибуира вакцину и у региону и Европи.

Како је додао, у разговорима су учествовали представници руског Министарства индустрије, Руског фонда за директне инвестиције и руске агенције за лекове.

„Експерти сутра почињу разговоре у Институту ‘Торлак’. У првој фази би се радило пуњење вакцине, паковање и дистрибуирање, а за пун циклус производње, у другој фази, би било потребно око девет месеци. Председник Вучић је рекао да би Србија купила потпуно нову опрему како би били испуњени сви стандарди. Србија би била прва у Европи која би производила вакцину“, рекао је министар. Борба за вакцину је као борба за злато, рекао је он и додао да је седам европских земаља изразило интересовање да у Србији хитно почне производња.

„Корак смо испред других и верујем да ћемо успети да урадимо све што је неопходно“, закључио је он.
© Sputnik / Александар Милачић„Седам европских земаља исказало интересовање да у Србији почне производња руске вакцине“.
Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
„Седам европских земаља исказало интересовање да у Србији почне производња руске вакцине“.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко је оценио да почиње нова фаза у сарадњи две земље у борби против вируса корона која је од почетка била успешна.

Руски „Спутњик Ве“ (Sputnik V) је толико популаран у Србији, рекао је он, због података о ефикасности, али и осећаја пријатељства и поверења између две земље.

„Ово је први састанак две делегације, упознавање, сутра ће бити још један састанак, почиње нова фаза у сарадњи“, казао је руски амбасадор.

Наша отвореност, спремност Русије и институција да пружимо технологије и помоћ, јасан је показатељ да Русија не гледа на вакцину као на средство за глобално надметање него да имамо пријатеље с којима можемо да остваримо циљ, да се изборимо са вирусом, истакао је Боцан-Харченко.

„Верујемо да ће и процес (регистрације вакцине) у ЕУ ићи својим током, без политизације“, рекао је амбасадор.

© Sputnik / Александар Милачић„Почиње нова фаза у сарадњи две земље у борби против вируса корона која је од почетка била успешна“.
Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
„Почиње нова фаза у сарадњи две земље у борби против вируса корона која је од почетка била успешна“.

Директорка „Торлака“ Вера Стоиљковић је рекла да Институт има технологије и знања неопходна да, уз трансфер руске технологије, почне производња „Спутњика Ве“ (Sputnik V).

Подсетила је да су представници Института пре две недеље били у фабрици у Владимирској области у Русији и видели погоне за производњу вакцине и технологију која је њима позната.

© Sputnik / Александар Милачић„Торлак има технологије и знања неопходна да, уз трансфер руске технологије, почне производња ‘Спутњика Ве’ (Sputnik V)“.
Србија има знање и технологије за производњу руске вакцине, почињу експертски разговори /видео/ - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2021
„Торлак има технологије и знања неопходна да, уз трансфер руске технологије, почне производња ‘Спутњика Ве’ (Sputnik V)“.

Торлак има стручњаке који могу да одговоре на овај задатак“, рекла је она.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала