Европска комисија: ЕУ треба да се увери у квалитет руске вакцине

Централизовано наручивање руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за Европску унију могуће је после њене сертификације од стране Европске агенције за лекове (ЕМА), а за то је неопходно уверити се у висок квалитет њене производње, сматра шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Sputnik
„Постоје два предуслова. Они морају да поднесу захтев Европској агенцији за лековее, као и све друге лабораторије. А за то морају да обезбеде пуни приступ својим производним платформама. Производња вакцина је ризична и ми морамо да будемо сигурни да је све под контролом “, рекла је она у интервјуу за лист „Ечос“.

У јануару је шефица Европске комисије такође изјављивала да је потребно да европски регулатор сертификује руску вакцину за њену даљу куповину у ЕУ. При томе је Европска комисија признала право националних регулатора држава-чланица Европске уније да самостално сертификују руску вакцину за своја национална тржишта у случају нужде, на пример, у случају недостатка препарата сертификованих у ЕУ за вакцинацију становништва. Мађарска је искористила ово право и након преговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом крајем јануара, мађарски министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто саопштио је да ће Мађарска добити два милиона доза руске вакцине.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

 

Коментар