Европска комисија: ЕУ треба да се увери у квалитет руске вакцине

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида "Спутњик Ве"
Вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2021
Пратите нас
Централизовано наручивање руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за Европску унију могуће је после њене сертификације од стране Европске агенције за лекове (ЕМА), а за то је неопходно уверити се у висок квалитет њене производње, сматра шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
„Постоје два предуслова. Они морају да поднесу захтев Европској агенцији за лековее, као и све друге лабораторије. А за то морају да обезбеде пуни приступ својим производним платформама. Производња вакцина је ризична и ми морамо да будемо сигурни да је све под контролом “, рекла је она у интервјуу за лист „Ечос“.

У јануару је шефица Европске комисије такође изјављивала да је потребно да европски регулатор сертификује руску вакцину за њену даљу куповину у ЕУ. При томе је Европска комисија признала право националних регулатора држава-чланица Европске уније да самостално сертификују руску вакцину за своја национална тржишта у случају нужде, на пример, у случају недостатка препарата сертификованих у ЕУ за вакцинацију становништва. Мађарска је искористила ово право и након преговора са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом крајем јануара, мађарски министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто саопштио је да ће Мађарска добити два милиона доза руске вакцине.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала