Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава

Прва клапа филма који је базиран на делима редитеља, сликара и писца Живојина Павловића „Траг дивљачи“ пашће 1. марта после седам година припреме, а његов син Ненад Павловић, који је уједно косценариста и редитељ овог филма, за Спутњик открива како је бирао мотиве из богатог књижевност опуса свог оца и покушао да га врати из заборава.
Sputnik

Повратак Живојина Павловића из заборава

„Има осам година како сам написао сценарио за ’Траг дивљачи’ и почео да обијам прагове продуценатских кућа, док напокон нисмо све скоцкали“, каже за Спутњик редитељ Ненад Павловић уочи почетка снимања филма.

„То је прерасло у жељу да подсетим људе на то ко је био Жика Павловић, шта је снимио, шта је написао и мотивишем издаваче да врате његова књижевна дела у наше књижаре“, додаје он.

Сценарио, који потписује Ненад Павловић, у сарадњи са Ђорђем Милосављевићем и Димитријем Војновом, писан је по мотивима из неколико прозних дела Живојина Жике Павловића, који је иза себе оставио више од 30 књижевних издања, од којих су два романа овенчана и НИН-овом наградом.

„Жика је увек правио разлику између свог филмског и књижевног стваралаштва и знао је да није лако претворити једну приповетку или роман у филмски сценарио. Он јесте адаптирао једну своју причу из књиге ’Задах тела’ у филм и успут је доста тога домаштао прилагођавајући је форми сценарија и филмском трајању“, објашњава Павловић и додаје да је и он базирао свој филм на неколико мотива из прозе Живојина Павловића које је комбиновао са новим, оригиналним елементима.

Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава

Прича о породици Јотић из измишљеног града Врановца

Филм “Траг дивљачи” је прича о перспективном новинару који откива мрежу скривених породичних тајни и комунистичких злочина, извештавајући о свирепом убиству у Југославији, крајем '70-их година. Радња филма одвија се у измишљеном граду Врановцу у источној Србији, 1979. године. Главни ликови су Југослав, амбициозни новинар у држави која строго контролише медије и оставља мало простора за истраживачко новинарство, као и Благоје, потпуковник Удбе пред пензијом. Путеви им се укрштају када брутално убиство у српској варошици потресе југословенску јавност.

„Жика је значајан број романа и новела писао о породици Јотић из Источне Србије и о измишљеном граду Врановцу. То је сага о једној породици која почиње крајем 19. века са романом ’Лапот’ и завршава се сто година касније у књизи ’Лов на тигрове’ у којој се последњем члану породице Јотић, Аљоши, губи траг. Ја сам се ослањао на јунаке који су се провлачили у његовим делима, њихове међусобне односе, а на све то додао сам своју причу о убиству која се дешава у граду Врановцу. На тај начин спојио сам елементе драме, међуљудских односа, социјалног миљеа који су карактеристични за ’црни талас’ са крими, трилер жанром који је ближи данашњој публици“, тврди Павловић.

Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава

Ненад Павловић, којем је ово уједно први целовечерњи филм, запажа да се у односу на време када је Павловић писао и радио није много тога променило, због чега његова дела не губе на актуелности.

„Теме, друштвене околности, политичка ситуација су исти, само су други историјски оквири“, сматра он.

Раша Буквић и Нада Шаргин уз Микија Манојловића

Глумачку екипу предводе реномирана имена нашег глумишта на челу са Радивојем Рашом Буквићем, Предрагом Микијем Манојловићем, Надом Шаргин, Уликсом Фехмиуом, Миленом Павловић, Срдјаном Жиком Тодоровићем и другима.

„Дуго сам радио као кастинг директор и током писања главни женски лик видео сам у Нади Шаргин са којом имам диван однос и чији таленат и опус веома поштујем. Микија Манојловића сам замишљао као старијег УДБА-ша и он јесте друга главна мушка улога у филму. Раша Буквић ми је такође био у глави. Заиста сам презадовољан глумачком поделом. Али и да имам само Микија Манојловића, па бих уживао у раду“, признаје редитељ.

Интимна породична драма

Мики Манојловић који у филму игра бившег првоборца, сада на веома високом положају Државне безбедности, наглашава да сценарио према делима редитеља Павловића обећава веома дубок и сложен филм, јер говори о више тема у исто време, а сама радња почиње од маја 1945. године.

„Не знам докле ће нас одвести овај изврсни сценарио са овако даровитим светом са којим ми је задовољство да сарађујем“, каже Мики Манојловић и додаје да је његов лик специфичан, јер има више проблема и много талената, тако да је његова улога вишеструка.

„Сам филм нуди социјални, политички, друштвени и интимни ниво, заправо једну интимну породичну драму, чији је сведок новинар, кога тумачи мој колега Раша Буквић, а њега не занимају мале вести, већ он има амбициозне планове“, објашњава Манојловић.
Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава
Снимање у кући у којој је Живојин Павловић провео детињство

Филм ће се снимати се на аутентичним локацијама у Књажевцу, Нишу, Београду и у околини Зајечара у селу Вратарница, у којој је Живојин Павловић провео детињство и о којем је писао у својим делима.

„Мени је посебно задовољство што ћемо снимати на тим имању, у старинској кући у којој је он провео своје детињство, поред бора који је познат као Жикин бор. Такви детаљи су непроцењиви“, закључује Ненад Павловић.

Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава

Филм „Траг дивљачи“ из продукцијске куће „РежимМилоша Аврамовића реализује се уз подршку Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Телекома Србије, Покрајинског секретаријата за културу Војводине, као и Потпрограма МЕДИА у оквиру програма Креативна Европа за подстицај развоја европског аудиовизуелног и мултимедијалног сектора, а премијера се очекује почетком наредне године.

Коментар