Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава

© Фото : Танјуг / Димитрије НиколићНенад Павловић
Ненад Павловић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Пратите нас
Прва клапа филма који је базиран на делима редитеља, сликара и писца Живојина Павловића „Траг дивљачи“ пашће 1. марта после седам година припреме, а његов син Ненад Павловић, који је уједно косценариста и редитељ овог филма, за Спутњик открива како је бирао мотиве из богатог књижевност опуса свог оца и покушао да га врати из заборава.

Повратак Живојина Павловића из заборава

„Има осам година како сам написао сценарио за ’Траг дивљачи’ и почео да обијам прагове продуценатских кућа, док напокон нисмо све скоцкали“, каже за Спутњик редитељ Ненад Павловић уочи почетка снимања филма.

„То је прерасло у жељу да подсетим људе на то ко је био Жика Павловић, шта је снимио, шта је написао и мотивишем издаваче да врате његова књижевна дела у наше књижаре“, додаје он.

Сценарио, који потписује Ненад Павловић, у сарадњи са Ђорђем Милосављевићем и Димитријем Војновом, писан је по мотивима из неколико прозних дела Живојина Жике Павловића, који је иза себе оставио више од 30 књижевних издања, од којих су два романа овенчана и НИН-овом наградом.

„Жика је увек правио разлику између свог филмског и књижевног стваралаштва и знао је да није лако претворити једну приповетку или роман у филмски сценарио. Он јесте адаптирао једну своју причу из књиге ’Задах тела’ у филм и успут је доста тога домаштао прилагођавајући је форми сценарија и филмском трајању“, објашњава Павловић и додаје да је и он базирао свој филм на неколико мотива из прозе Живојина Павловића које је комбиновао са новим, оригиналним елементима.

© Фото : Завичајни појмовникЖивојин Павловић
Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Живојин Павловић

Прича о породици Јотић из измишљеног града Врановца

Филм “Траг дивљачи” је прича о перспективном новинару који откива мрежу скривених породичних тајни и комунистичких злочина, извештавајући о свирепом убиству у Југославији, крајем '70-их година. Радња филма одвија се у измишљеном граду Врановцу у источној Србији, 1979. године. Главни ликови су Југослав, амбициозни новинар у држави која строго контролише медије и оставља мало простора за истраживачко новинарство, као и Благоје, потпуковник Удбе пред пензијом. Путеви им се укрштају када брутално убиство у српској варошици потресе југословенску јавност.

„Жика је значајан број романа и новела писао о породици Јотић из Источне Србије и о измишљеном граду Врановцу. То је сага о једној породици која почиње крајем 19. века са романом ’Лапот’ и завршава се сто година касније у књизи ’Лов на тигрове’ у којој се последњем члану породице Јотић, Аљоши, губи траг. Ја сам се ослањао на јунаке који су се провлачили у његовим делима, њихове међусобне односе, а на све то додао сам своју причу о убиству која се дешава у граду Врановцу. На тај начин спојио сам елементе драме, међуљудских односа, социјалног миљеа који су карактеристични за ’црни талас’ са крими, трилер жанром који је ближи данашњој публици“, тврди Павловић.

© Фото : ПромоТраг дивљачи
Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Траг дивљачи

Ненад Павловић, којем је ово уједно први целовечерњи филм, запажа да се у односу на време када је Павловић писао и радио није много тога променило, због чега његова дела не губе на актуелности.

„Теме, друштвене околности, политичка ситуација су исти, само су други историјски оквири“, сматра он.

Раша Буквић и Нада Шаргин уз Микија Манојловића

Глумачку екипу предводе реномирана имена нашег глумишта на челу са Радивојем Рашом Буквићем, Предрагом Микијем Манојловићем, Надом Шаргин, Уликсом Фехмиуом, Миленом Павловић, Срдјаном Жиком Тодоровићем и другима.

„Дуго сам радио као кастинг директор и током писања главни женски лик видео сам у Нади Шаргин са којом имам диван однос и чији таленат и опус веома поштујем. Микија Манојловића сам замишљао као старијег УДБА-ша и он јесте друга главна мушка улога у филму. Раша Буквић ми је такође био у глави. Заиста сам презадовољан глумачком поделом. Али и да имам само Микија Манојловића, па бих уживао у раду“, признаје редитељ.

Интимна породична драма

Мики Манојловић који у филму игра бившег првоборца, сада на веома високом положају Државне безбедности, наглашава да сценарио према делима редитеља Павловића обећава веома дубок и сложен филм, јер говори о више тема у исто време, а сама радња почиње од маја 1945. године.

„Не знам докле ће нас одвести овај изврсни сценарио са овако даровитим светом са којим ми је задовољство да сарађујем“, каже Мики Манојловић и додаје да је његов лик специфичан, јер има више проблема и много талената, тако да је његова улога вишеструка.

„Сам филм нуди социјални, политички, друштвени и интимни ниво, заправо једну интимну породичну драму, чији је сведок новинар, кога тумачи мој колега Раша Буквић, а њега не занимају мале вести, већ он има амбициозне планове“, објашњава Манојловић.
© Фото : YoutubeМики Манојловић
Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Мики Манојловић
Снимање у кући у којој је Живојин Павловић провео детињство

Филм ће се снимати се на аутентичним локацијама у Књажевцу, Нишу, Београду и у околини Зајечара у селу Вратарница, у којој је Живојин Павловић провео детињство и о којем је писао у својим делима.

„Мени је посебно задовољство што ћемо снимати на тим имању, у старинској кући у којој је он провео своје детињство, поред бора који је познат као Жикин бор. Такви детаљи су непроцењиви“, закључује Ненад Павловић.

© Фото : ПромоСнимање филма „Траг дивљачи“ почиње 1. марта и трајаће шест недеља, а снимаће се на аутентичним локацијама по целој Србији
Ненад Павловић о филму „Траг дивљачи“: Време је да се мој отац Живојин Павловић врати из заборава - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2021
Снимање филма „Траг дивљачи“ почиње 1. марта и трајаће шест недеља, а снимаће се на аутентичним локацијама по целој Србији

Филм „Траг дивљачи“ из продукцијске куће „РежимМилоша Аврамовића реализује се уз подршку Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Телекома Србије, Покрајинског секретаријата за културу Војводине, као и Потпрограма МЕДИА у оквиру програма Креативна Европа за подстицај развоја европског аудиовизуелног и мултимедијалног сектора, а премијера се очекује почетком наредне године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала