Аргентина заинтересована за нове руске вакцине против ковида

Влада Аргентине заинтересована је за набавку руских вакцина против ковида 19 „ЕпиВакКорона“ и „КовиВак“, изјавила је за Спутњик саветница председника државе Сесилија Николини након посете Москви.
Sputnik

„Наравно да смо заинтересовани за приступ овим вакцинама, ако се укаже таква могућност“, одговорила је Николини на питање о заинтересованости аргентинске стране за вакцине против ковида 19 које су развили новосибирск Центар „Вектор“ и Центар „Чумаков“ Руске академије наука.

Према њеним речима, у Аргентини верују технолошком развоју и науци Русије и зато су прво веровали у вакцину „Спутњик Ве“.

„Други производи ће сигурно бити једнако квалитетни, па ако буду доступни и будемо могли да приступимо информацијама које су потребне нашем регулатору за одобравање и добијање, и ако у стратегији вакцинације коју одређује министар здравља буде потребно више вакцина, несумњиво ћемо их имати на уму“, додала је Николинијева.

Раније су Русија и Аргентина потписале меморандум о разумевању с циљем покретања производње вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ у овој латиноамеричкој земљи. „Спутњик Ве“ такође је регистрован у Аргентини по убрзаној процедури, а у земљи је већ у току вакцинација овим препаратом.

Тренутно у Русији постоје три вакцине против вируса корона. „Спутњик Ве“ коју је развио Институт „Гамалеја“ је прва вакцина у земљи и у свету и Министарство здравља Русије ју је регистровало у августу прошле године. Ова вакцина је направљена на провереној и проученој платформи хуманих аденовирусних вектора, чије су главне предности безбедност, ефикасност и одсуство дугорочних негативних последица. Други препарат је „ЕпиВакКорона“ Научно-истраживачког центра „Вектор“. Трећа вакцина против ковида је „КовиВак“ коју је развио Центар „Чумаков“.

Прочитајте још:

Коментар