Бахреин заинтересован за производњу вакцине „Спутњик Ве“

Власти Бахреина заинтересоване су за производњу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на својој територији, изјавио је за Спутњик амбасадор Бахреина у Русији Ахмад ел Сати.
Sputnik
„Бахреин је изузетно заинтересован за сарадњу са Русијом у производњи вакцина. Постоји начелни договор и предлози Бахреина Руском фонду за директне инвестиције. Желимо да направимо малу лабораторију за производњу вакцина не само против вируса корона. Почећемо са вакцином ‘Спутњик Ве’, она ће постати основа, а с временом ћемо започети производњу вакцина против грипа и других заразних болести“, објаснио је амбасадор.

Дипломата је навео да ће контактирати руске лабораторије и власти за разматрање овог питања. Он је објаснио да су Персијском заливу стално потребне вакцине и да је овај регион отворен за трговину и туризам.

Амбасадор је нагласио да територија, финансирање и жеља за стварањем лабораторије постоје, али да су Бахреину „потребна руска наука и искуство у овој области“.

„Ако се ово догоди, Бахреин ће постати центар за руске фармацеутске производе у региону“, рекао је Ел Сати.

Дипломата није искључио да би након формирања лабораторије за производњу вакцина сарадња могла да добије нови формат, на пример, у Бахреину би могли да се отворе заједнички медицински центри и болнице.

Велики захтеви за руском вакцином

Амбасадор је истакао да постоји велика потражња за руском вакцином „Спутњик Ве“ у Бахреину.

Према његовим речима, Бахреин је прву партију вакцине добио пре отприлике месец дана, потражња за њом била је веома велика „упркос доступности других опција – кинеске, америчке и британске вакцине“. Амбасадор је објаснио да је разлог за потражњом висока ефикасност вакцине.

„Прво је постојала потражња за кинеском вакцином, али након добијања руске, повећала се потражња за њом и партија се врло брзо потрошила. Тражили смо следећу партију“, рекао је амбасадор и додао да је након друге Бахреин већ затражио и трећу партије због велике потражње за њом.

​Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора.

Прочитајте још:

Коментар