Бахреин заинтересован за производњу вакцине „Спутњик Ве“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИспорука руске вакцине против ковида "Спутњик Ве"
Испорука руске вакцине против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Пратите нас
Власти Бахреина заинтересоване су за производњу руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) на својој територији, изјавио је за Спутњик амбасадор Бахреина у Русији Ахмад ел Сати.
„Бахреин је изузетно заинтересован за сарадњу са Русијом у производњи вакцина. Постоји начелни договор и предлози Бахреина Руском фонду за директне инвестиције. Желимо да направимо малу лабораторију за производњу вакцина не само против вируса корона. Почећемо са вакцином ‘Спутњик Ве’, она ће постати основа, а с временом ћемо започети производњу вакцина против грипа и других заразних болести“, објаснио је амбасадор.

Дипломата је навео да ће контактирати руске лабораторије и власти за разматрање овог питања. Он је објаснио да су Персијском заливу стално потребне вакцине и да је овај регион отворен за трговину и туризам.

Амбасадор је нагласио да територија, финансирање и жеља за стварањем лабораторије постоје, али да су Бахреину „потребна руска наука и искуство у овој области“.

„Ако се ово догоди, Бахреин ће постати центар за руске фармацеутске производе у региону“, рекао је Ел Сати.

Дипломата није искључио да би након формирања лабораторије за производњу вакцина сарадња могла да добије нови формат, на пример, у Бахреину би могли да се отворе заједнички медицински центри и болнице.

Велики захтеви за руском вакцином

Амбасадор је истакао да постоји велика потражња за руском вакцином „Спутњик Ве“ у Бахреину.

Према његовим речима, Бахреин је прву партију вакцине добио пре отприлике месец дана, потражња за њом била је веома велика „упркос доступности других опција – кинеске, америчке и британске вакцине“. Амбасадор је објаснио да је разлог за потражњом висока ефикасност вакцине.

„Прво је постојала потражња за кинеском вакцином, али након добијања руске, повећала се потражња за њом и партија се врло брзо потрошила. Тражили смо следећу партију“, рекао је амбасадор и додао да је након друге Бахреин већ затражио и трећу партије због велике потражње за њом.

​Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала