Да ли ће дете бацити клавир на главу другог детета након одгледаног „Тома и Џерија“?

Да ли ће дете бацити концертни клавир на главу другог детета, након што одгледа цртаћ „Том и Џери“ - само је једно од апсурдних питања које проистиче из недавне полемике о јунаку цртаног филма, а која је  јасно исцртала све присутнији проблем наметања политичке коректности у стваралаштву.
Sputnik

Има ли политика коректности границе, куда води доследно поштовање њених правила, каква је даља судбина критике, хумора и сатире, хоћемо ли деци цензурисати и бајке да бисмо их сачували од насиља, расизма, сексизма, свега што и те како постоји у стварном свету – нека су од питања на која за „Орбиту културе“ одговоре дају психоаналитичар Жарко Требјешанин и Јована Папан, уредница портала „Детињарије“ и ауторка књиге „Политика за децу“.

Ко су јунаци савременог руског стрипа, културног феномена који се у Русији сматра младом формом а све је присутнији у светској деветој уметности ? Како је, израстајући  из темеља југословенског стрипа, руски пружио изузетан допринос развоју европског и светског – за Орбиту културе открива Ирина Антанасијевић, професор руске књижевности на Филолошком факултету у Београду и ауторка низа студија о руском стрипу.

На какве трендове у архитектури указује Прицкерова награда, ове године додељена француском пару који заговара очување и рестаурацију старих здања - са јасним ставом да је све остало краткорочна одлука, губљење енергије, материјала и историје -  као и зашто би било добро да се такав тренд примени и у нашој архитектонској пракси објашњава архитекта Миодраг Нинић

+Ко су ауторке које су се нашле у недавно објављеној књизи „Немири у четири зида“, необичном избору приповедака српских књижевница прве половине 20. века, заједно са Десанком Максимовић, Исидором Секулић, Јеленом Димитријевић... открива уредница овог издања, Жарка Свирчев.

У „Орбити културе“ сазнајемо и зашто првакиња „Атељеа 212“ Горица Поповић (главна глумица серије  „Каљаве гуме“), баш као и њена јунакиња госпођа Весна истински верује да „ако не искаљаш гуме на свом путу, онда ниси ни живео“.

Да ли ће дете бацити клавир на главу другог детета након одгледаног „Тома и Џерија“?
Коментар