Да ли ће дете бацити клавир на главу другог детета након одгледаног „Тома и Џерија“?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Пратите нас
Да ли ће дете бацити концертни клавир на главу другог детета, након што одгледа цртаћ „Том и Џери“ - само је једно од апсурдних питања које проистиче из недавне полемике о јунаку цртаног филма, а која је  јасно исцртала све присутнији проблем наметања политичке коректности у стваралаштву.

Има ли политика коректности границе, куда води доследно поштовање њених правила, каква је даља судбина критике, хумора и сатире, хоћемо ли деци цензурисати и бајке да бисмо их сачували од насиља, расизма, сексизма, свега што и те како постоји у стварном свету – нека су од питања на која за „Орбиту културе“ одговоре дају психоаналитичар Жарко Требјешанин и Јована Папан, уредница портала „Детињарије“ и ауторка књиге „Политика за децу“.

Ко су јунаци савременог руског стрипа, културног феномена који се у Русији сматра младом формом а све је присутнији у светској деветој уметности ? Како је, израстајући  из темеља југословенског стрипа, руски пружио изузетан допринос развоју европског и светског – за Орбиту културе открива Ирина Антанасијевић, професор руске књижевности на Филолошком факултету у Београду и ауторка низа студија о руском стрипу.

На какве трендове у архитектури указује Прицкерова награда, ове године додељена француском пару који заговара очување и рестаурацију старих здања - са јасним ставом да је све остало краткорочна одлука, губљење енергије, материјала и историје -  као и зашто би било добро да се такав тренд примени и у нашој архитектонској пракси објашњава архитекта Миодраг Нинић

+Ко су ауторке које су се нашле у недавно објављеној књизи „Немири у четири зида“, необичном избору приповедака српских књижевница прве половине 20. века, заједно са Десанком Максимовић, Исидором Секулић, Јеленом Димитријевић... открива уредница овог издања, Жарка Свирчев.

У „Орбити културе“ сазнајемо и зашто првакиња „Атељеа 212“ Горица Поповић (главна глумица серије  „Каљаве гуме“), баш као и њена јунакиња госпођа Весна истински верује да „ако не искаљаш гуме на свом путу, онда ниси ни живео“.

Орбита културе: Жарко Требјешанин, Јована Папан, Ирина Антанасијевић, Миодраг Нинић, Жарка Свирчев и Горица Поповић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала