Који су то најзатворенији градови Русије и зашто /фото/

ЗАТО или затворени град је територија на којој се налазе тајне индустријске компаније или војни објекти. Њихове границе су заштићене оградама од бодљикаве жице, а уљези се прате врхунским системима за надгледање. Шта се налази у пет највећих затворених градова Русије и могу ли се они посетити?
Sputnik

Северск, Томска област

Северск је највећи затворени град Русије, има 106.000 становника. Локална хемијска фабрика се бавила производњом обогаћеног уранијума и плутонијума за нуклеарне бомбе. Данас је постројење преквалификовано за нуклеарно гориво за електране и одлагање нуклеарног отпада.

Озерск, Чељабинска област

Град са 78.000 становника саграђен је 1945. године у оквиру некадашњег тајног предузећа „Мајак“, који је производио прво совјетско нуклеарно оружје. Данас постројење производи гориво за нуклеарне електране и прерађује нуклеарни отпад са бродова.

Насеље је познато по живописним језерима. Некада је уместо града постојао пионирски камп. У град можете ући или са боравишном дозволом у Озерску или прибављањем привремене пропуснице.

Саров, Нижњегородска област

Овде се налази Руски федерални нуклеарни центар који развија и производи нуклеарно оружје. Све што се тамо дешава је тајна, зато се Саров штити више, него остали затворени градови.  

Границе града се чувају, као државне границе. Сва возила која улазе у град се детаљно прегледају, а кретање око насеља се надгледа електронским путем.

Који су то најзатворенији градови Русије и зашто /фото/

Новоуралск, Свердловска област

Град има 80.000 становника. Овде је 1946. године саграђено неколико фабрика за производњу високообогаћеног уранијума, који је био основа за прву уранијумску бомбу у земљи.

Данас је то велики индустријски центар на Уралу, који производи половину свих изотопа уранијума у ​​Русији. Они се продају и западној Европи и Сједињеним Америчким Државама.

Поред „нуклеарног пуњења“, град производи уређаје и системе за управљање технолошким процесима у нуклеарној индустрији, производе се батерије за свемирске летелице, генератори за подморнице и други високотехнолошки производи.

Град је опасан зидинама и добро чуван, а улазак у град без пропуснице се кажњава, казна је до 60 евра.

Железногорск, Краснојарски крај

Железногорск је изградило 70.000 совјетских затвореника Гулага. У њему се производио плутонијум за оружјем. Након распада СССР-а, град је прешао на производњу нуклеарног горива за нуклеарне електране.

Град је познат и по фабрици „Решетњев“, која производи свемирске сателите. Он производи 70 процената руске орбиталне групе. Међутим, обе компаније су тајне и немогуће је са сигурношћу знати шта се тачно догађа иза њихових зидова.

​Прочитајте још:

Коментар