Мистерија урезаних крстова на светом месту Исусове смрти коначно решена

Археолози из Израелске управе за антиквитете кажу да су решили историјску загонетку у Храму гроба Господњег на брду Голгота, унутар зидина Старог града Јерусалима, који је подигнут на месту где је Исус разапет.
Sputnik

Раније се мислило да су загонетне гравуре у Храму гроба Господњег израдили ходочасници који су посећивали свето место, али је стил био запањујуће аутентичан, као да припада једном или само неколицини мајстора ручних радова.

Мистерија урезаних крстова на светом месту Исусове смрти коначно решена
Познато је да се на зидовима налазе низови урезаних крстова, који су побудили знатижељу великог броја научника, али ипак нису успели да дешифрују ко их је давних дана оставио ту. 

Једна од теорија каже да су их ходочасници урезивали у камен, преносећи поруку да „Дошао сам – видео сам“ као изјаву о неком извршеном деловању.

„Овај јединствени феномен нас је увек збуњивао“, рекао је за Ројтерс Амит Рем, шеф Управе јерусалимског округа. „Да ли су то графити ходочасника или нешто друго?“

Мистерија урезаних крстова на светом месту Исусове смрти коначно решена

Током обнове светог хришћанског локалитета, археолози су успели коначно да прегледају резбарије изблиза, користећи 3Д слике и дигиталне технологије за упоређивање гравура и њихово датирање.

Мистерија урезаних крстова на светом месту Исусове смрти коначно решена
Открили су да је хиљаде верских симбола створило само неколико људи, дошавши тако до нове хипотезе - о томе да је уметничко дело нешто мање случајно и више структурирано.

„Видели смо да сви крстови имају исту дубину, па чак и обележје зидара“, рекао је.

„Можда су два или три уметника мануелно направила ове крстове“, рекао је Рем. „Дакле, то нису графити, то је нешто организованије“.

Рем је даље сугерисао да је уобичајена пракса да ходочасници задају зидарима задатак да направе резбарије, што објашњава начин и стил који су више или мање јединствени.

„Рецимо да сте јерменски ходочасник, па платите нешто свештенику, платите нешто овом посебном уметнику и он за вас, за добробит ваше душе и душа ваше родбине, исклеше посебан крст на најсветијем место за хришћанство на земљи “, коментарисао је Рем.  

Прочитајте и:

Коментар