Ковид 19 смањио наталитет у свету

Пандемија корона вируса утицала је на пад наталитета у свету, показала је студија аустријског демографа Томаса Соботке.
Sputnik

Пандемија корона вируса смањила је наталитет широм света, показала је студија аустријског демографа. Студија Томаса Соботке, демографа Академије наука Аустрије, показује да ни у једној земљи света, која је обухваћена истраживањем - 15 чланица ЕУ, Швајцарска, САД, Русија, Јужна Кореја, Тајван, Норвешка и Украјина - девет месеци после почетка пандемије није дошло до повећања наталитета.

Штавише, видљив је и јасан пад наталитета, који у Шпанији, на пример, износи 20 одсто. Највећи пад наталитета забележен је у државама у којима је први талас пандемије изазвао високе стопе инфекције и велики број смртних случајева, као што су Шпанија и Италија. У Италији је наталитет опао за осам одсто.

Упадљива је и ситуација у Мађарској, где је дошло до раста броја рођења деце до деветог месеца после почетка пандемије, а у новембру је број стагнирао, да би у децембру пао за осам одсто, а у јануару за 10 процената, наведено је у студији.

У Аустрији је наталитет опао за 5,5 одсто, што одговара просечном тренду свих анализираних држава. У Данској, Финској и Норвешкој наталитет је остао стабилан, преноси Танјуг.

Соботка оцењује да узрок пада наталитета треба тражити и у економским, али и здравственим разлозима, јер жене страхују да остану у другом стању у време пандемије.

Соботка сматра да ће пандемија ковид 19 имати последице и пошто буде прошла.

Прочитајте још:

Коментар