Ковид 19 смањио наталитет у свету

CC0 / Ансплеш/ Joshua Reddekopp / Граница рађања се стално помера...
Граница рађања се стално помера... - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Пандемија корона вируса утицала је на пад наталитета у свету, показала је студија аустријског демографа Томаса Соботке.

Пандемија корона вируса смањила је наталитет широм света, показала је студија аустријског демографа. Студија Томаса Соботке, демографа Академије наука Аустрије, показује да ни у једној земљи света, која је обухваћена истраживањем - 15 чланица ЕУ, Швајцарска, САД, Русија, Јужна Кореја, Тајван, Норвешка и Украјина - девет месеци после почетка пандемије није дошло до повећања наталитета.

Штавише, видљив је и јасан пад наталитета, који у Шпанији, на пример, износи 20 одсто. Највећи пад наталитета забележен је у државама у којима је први талас пандемије изазвао високе стопе инфекције и велики број смртних случајева, као што су Шпанија и Италија. У Италији је наталитет опао за осам одсто.

Упадљива је и ситуација у Мађарској, где је дошло до раста броја рођења деце до деветог месеца после почетка пандемије, а у новембру је број стагнирао, да би у децембру пао за осам одсто, а у јануару за 10 процената, наведено је у студији.

У Аустрији је наталитет опао за 5,5 одсто, што одговара просечном тренду свих анализираних држава. У Данској, Финској и Норвешкој наталитет је остао стабилан, преноси Танјуг.

Соботка оцењује да узрок пада наталитета треба тражити и у економским, али и здравственим разлозима, јер жене страхују да остану у другом стању у време пандемије.

Соботка сматра да ће пандемија ковид 19 имати последице и пошто буде прошла.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала