Блинкенова посета за Кијев – сигнал помоћи у борби против „руске агресије“

Украјина доживљава посету америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кијеву као знак подршке у супротстављању „руској агресији“ и рачуна на јачање помоћи у одбрамбеној сфери, изјавио је заменик украјинског министра спољнх послова Евгеније Јењин.
Sputnik
„Ту посету сматрамо сигналом изузетно снажне подршке Сједињених Америчких Држава у супротстављању руској хибридној агресији. Желим да подсетим да је та посета америчког државног секретара Украјини прва права билатерална посета европској престоници“, рекао је он за телевизију „Украјина 24“.
Борба против „руске агресије“: Америка издвојила 155 милиона долара за Украјину
Према његовим речима, као резултат Блинкенове посете, Кијев рачуна на јачање политичке подршке и помоћи у области одбране. Такође је рекао да Кијев очекује од Вашингтона даљу подршку реформи и „модернизације свих животних сфера, пре свега оних које су повезане са националном безбедношћу о одбраном“.
„Разговараћемо о интензивирању сарадње у сфери трговине и улагања, као и о расту потенцијала за сарадњу у оквиру међународних организација. Говорићемо о механизмима техничке помоћи који су данас толико потребни украјинској економији, укључујући енергетском сектору“, прецизирао је политичар.
Подсетимо, Блинкен ће 5-6. маја посетити Кијев и састати се са украјинским председником Владимиром Зеленским и шефом украјинске дипломатије Дмитријем Кулебом.
Руски председник Владимир Путин више пута је рекао да сви знају да Русија нема намеру било кога да напада а да је „руска претња“ – измишљотина.
Прочитајте још:
Коментар