Блинкенова посета за Кијев – сигнал помоћи у борби против „руске агресије“

CC BY 2.0 / Gnesener1900 / The Ministry of Foreign Affairs of Ukraine, KievМинистарство спољних послова Украјине у Кијеву
Министарство спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2021
Пратите нас
Украјина доживљава посету америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кијеву као знак подршке у супротстављању „руској агресији“ и рачуна на јачање помоћи у одбрамбеној сфери, изјавио је заменик украјинског министра спољнх послова Евгеније Јењин.
„Ту посету сматрамо сигналом изузетно снажне подршке Сједињених Америчких Држава у супротстављању руској хибридној агресији. Желим да подсетим да је та посета америчког државног секретара Украјини прва права билатерална посета европској престоници“, рекао је он за телевизију „Украјина 24“.
Заставе САД  и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2021
Борба против „руске агресије“: Америка издвојила 155 милиона долара за Украјину
Према његовим речима, као резултат Блинкенове посете, Кијев рачуна на јачање политичке подршке и помоћи у области одбране. Такође је рекао да Кијев очекује од Вашингтона даљу подршку реформи и „модернизације свих животних сфера, пре свега оних које су повезане са националном безбедношћу о одбраном“.
„Разговараћемо о интензивирању сарадње у сфери трговине и улагања, као и о расту потенцијала за сарадњу у оквиру међународних организација. Говорићемо о механизмима техничке помоћи који су данас толико потребни украјинској економији, укључујући енергетском сектору“, прецизирао је политичар.
Подсетимо, Блинкен ће 5-6. маја посетити Кијев и састати се са украјинским председником Владимиром Зеленским и шефом украјинске дипломатије Дмитријем Кулебом.
Руски председник Владимир Путин више пута је рекао да сви знају да Русија нема намеру било кога да напада а да је „руска претња“ – измишљотина.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала