Кустурица: Имали смо два антифашистичка покрета, а називају нас погрдним именима

Нажалост, живимо у време у којем су фашисти претворени у антифашисте, а нас који објективно јесмо антифашисти врло често називају погрдним именима, рекао је прослављени режисер Емир Кустирица.
Sputnik
Он је на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату истакао да слободно можемо да поновимо историјску истину да су у српском народу постојале две врсте анитфашиста:
„9. маја 1941. први герилац антифашиста у Европи је био Дража Михајловић, с друге стране постојао је партизански покрет који уписујемо у историју као ослободилачки и као покрет који је био против фашиста“, подсетио је Кустурица.
Он је нагласио да захваљујући пријатељима из Русије постоји идеја о томе да је Други светски рат завршен антифашистичком борбом.
„Ослобађање Београда није исто што и ослобађање провинција у BиХ. Мислим да се велика отаџбинска борба одвијала на више планова, а да је Хитлер посустао тамо у Русији, захваљујући којој данас успевамо да освежимо памћење и да схватимо да је наша судбина у антифашистиčкој борби“, закључио је Кустурица.
Прочитајте још: 
Коментар