Кустурица: Имали смо два антифашистичка покрета, а називају нас погрдним именима

© Sputnik / Радоје ПантовићКустурица је на дочеку Хандкеа рекао да је ово јединствен случај да један нобеловац посети град нобеловца.
Кустурица је на дочеку Хандкеа рекао да је ово јединствен случај да један нобеловац посети град нобеловца. - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите нас
Нажалост, живимо у време у којем су фашисти претворени у антифашисте, а нас који објективно јесмо антифашисти врло често називају погрдним именима, рекао је прослављени режисер Емир Кустирица.
Он је на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату истакао да слободно можемо да поновимо историјску истину да су у српском народу постојале две врсте анитфашиста:
„9. маја 1941. први герилац антифашиста у Европи је био Дража Михајловић, с друге стране постојао је партизански покрет који уписујемо у историју као ослободилачки и као покрет који је био против фашиста“, подсетио је Кустурица.
Он је нагласио да захваљујући пријатељима из Русије постоји идеја о томе да је Други светски рат завршен антифашистичком борбом.
„Ослобађање Београда није исто што и ослобађање провинција у BиХ. Мислим да се велика отаџбинска борба одвијала на више планова, а да је Хитлер посустао тамо у Русији, захваљујући којој данас успевамо да освежимо памћење и да схватимо да је наша судбина у антифашистиčкој борби“, закључио је Кустурица.
Прочитајте још: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала