Манифестација „Мај месец математике“ у знаку Аjнштајнове теорије

Десета по реду манифестација „Мај месец математике“ (М3) данас ће бити свечано отворена у Народном позоришту. На десетогодишњи јубилеј,116 година од формулације теорије релативности, М3 представиће математику као сестру уметности.
Sputnik
Тема јубиларног М3, под слоганом „Формула уметности“, почива на међусобној зависности уметности и математике.
„Инспирацију смо нашли током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу. На овај начин, уведена је револуција у уметности, која почиње да одражава нови однос простор-време у процесу настанка уметничког дела“, каже Љиљана Илић из Центра за промоцију науке.
Јубиларни, 10. „Мај месец математике“ одржаће се од 10. до 31. маја.
Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Научни клуб Београд, Београдску тврђаву, пешачку зону Кнез Михаилове и Математички институт САНУ.
Низ Главно шеталиште београдске тврђаве од 14. маја биће уприличена изложба која представља сусрет уметника и математичара – „Поетични светови математичких теорија“, док ће се Летња сцена претворити у математичку позорницу несвакидашњих прича.
Да математика и музика иду раме уз раме, показаће и гостујућа изложба „Музика математике.“ Десетогодшњи јубилеј М3 доноси ново издање „Иза кулиса стваралаштва“, аутора Карола Бефе и Седрика Виланија која носи јаку поруку за младе ствараоце данас: имајте поверења у случајност, не ограничавајте се, не затварајте и увек напредујте.
Десета јубиларна манифестација понудиће грађанима математичке науче шетње и потпуно нове формате који приказују колико нас математика окружује у спољашњем свету.
Манифестација ће представити и издање „Монографија“ која ће дати ширу слику о значају популаризације математике и универзалности математичког језика у науци.
Поред главног програма, у оквиру овогодишњег издања које траје до 31. маја организоване су математичке шетње, школске радионице, отворене радионице, предавања домаћих математичара на летњој сцени Калемегдана, математички перформанси, интерактивни експонати у Микрогалерији Научног клуба Београд, као и обележавање Међународног дана жена у математици, 12.маја.
Коментар