Манифестација „Мај месец математике“ у знаку Аjнштајнове теорије

© Фото : Промо„Мај месец математике“
„Мај месец математике“  - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Десета по реду манифестација „Мај месец математике“ (М3) данас ће бити свечано отворена у Народном позоришту. На десетогодишњи јубилеј,116 година од формулације теорије релативности, М3 представиће математику као сестру уметности.
Тема јубиларног М3, под слоганом „Формула уметности“, почива на међусобној зависности уметности и математике.
„Инспирацију смо нашли током недавног обележавања стогодишњице Ајнштајнове теорије релативности, која је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се простор и време довели у нераскидиву везу. На овај начин, уведена је револуција у уметности, која почиње да одражава нови однос простор-време у процесу настанка уметничког дела“, каже Љиљана Илић из Центра за промоцију науке.
© Фото : Marko Risovic za CPNЈубиларни, 10. „Мај месец математике“ одржаће се од 10. до 31. маја.
Јубиларни, 10. „Мај месец математике“ одржаће се од 10. до 31. маја. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Јубиларни, 10. „Мај месец математике“ одржаће се од 10. до 31. маја.
Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Научни клуб Београд, Београдску тврђаву, пешачку зону Кнез Михаилове и Математички институт САНУ.
Низ Главно шеталиште београдске тврђаве од 14. маја биће уприличена изложба која представља сусрет уметника и математичара – „Поетични светови математичких теорија“, док ће се Летња сцена претворити у математичку позорницу несвакидашњих прича.
Да математика и музика иду раме уз раме, показаће и гостујућа изложба „Музика математике.“ Десетогодшњи јубилеј М3 доноси ново издање „Иза кулиса стваралаштва“, аутора Карола Бефе и Седрика Виланија која носи јаку поруку за младе ствараоце данас: имајте поверења у случајност, не ограничавајте се, не затварајте и увек напредујте.
© Фото : ПромоДесета јубиларна манифестација понудиће грађанима математичке науче шетње и потпуно нове формате који приказују колико нас математика окружује у спољашњем свету.
Десета јубиларна манифестација понудиће грађанима математичке науче шетње и потпуно нове формате који приказују колико нас математика окружује у спољашњем свету. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Десета јубиларна манифестација понудиће грађанима математичке науче шетње и потпуно нове формате који приказују колико нас математика окружује у спољашњем свету.
Манифестација ће представити и издање „Монографија“ која ће дати ширу слику о значају популаризације математике и универзалности математичког језика у науци.
Поред главног програма, у оквиру овогодишњег издања које траје до 31. маја организоване су математичке шетње, школске радионице, отворене радионице, предавања домаћих математичара на летњој сцени Калемегдана, математички перформанси, интерактивни експонати у Микрогалерији Научног клуба Београд, као и обележавање Међународног дана жена у математици, 12.маја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала