Хиљаде ходочасника у манастиру Острог на дан Светог Василија, литија у Никшићу /видео, фото/

Хиљаде православних ходочасника окупило се испред манастира Светог Василија Острошког, код Даниловграда.
Sputnik
Српска православна црква данас обележава Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог.
На тај дан у манастиру се традиционално окупља велики број ходочасника из земаља региона.
И ове године испред манастира је велики број грађана из Босне и Херцеговине, Србије, Аустрије, Грчке, Бугарске, Румуније, па чак и Русије.
„Свети Василије Острошки, слава му и милост, донеће исцељење читавом српском народу“, рекла је Нада Башановић-Зековић, ходочасница из Београда.
„Овај дан ми је важан јер сам прошле године у ово време седела и плакала и туговала у Бечу, закључана у стану, а данас сам овде на дан Светог Василија, хвала Богу“, рекла је Зорица која је путовала из Беча у присуствовати прославама.
Ове године, због ограничења путовања, број ходочасника је био мањи него претходних година. Многи од њих одлучили су да дођу у манастир Острог пешке.
"Ово је сјајан дан за нас - православне хришћане, посебан дан у години када дођемо и посетимо ово место. Троје нас је прошетало од Горњег Поља до овде", рекао је Жељко Николић.
Манастир Острог основан је у 17. веку и најпосећеније је место православних хришћана на Балкану. Манастир је добио име по брду које се уздиже изнад њега.

Литија у Никшићу

Вечерас је у Никшићу одржана литија којој је присуствовало неколико хиљада верника.
Прочитајте још:
Коментар