Хиљаде ходочасника у манастиру Острог на дан Светог Василија, литија у Никшићу /видео, фото/

© Sputnik / Скриншот/СпутњикХодочасници испред Осторога
Ходочасници испред Осторога - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Пратите нас
Хиљаде православних ходочасника окупило се испред манастира Светог Василија Острошког, код Даниловграда.
Српска православна црква данас обележава Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог.
На тај дан у манастиру се традиционално окупља велики број ходочасника из земаља региона.
И ове године испред манастира је велики број грађана из Босне и Херцеговине, Србије, Аустрије, Грчке, Бугарске, Румуније, па чак и Русије.
„Свети Василије Острошки, слава му и милост, донеће исцељење читавом српском народу“, рекла је Нада Башановић-Зековић, ходочасница из Београда.
„Овај дан ми је важан јер сам прошле године у ово време седела и плакала и туговала у Бечу, закључана у стану, а данас сам овде на дан Светог Василија, хвала Богу“, рекла је Зорица која је путовала из Беча у присуствовати прославама.
Ове године, због ограничења путовања, број ходочасника је био мањи него претходних година. Многи од њих одлучили су да дођу у манастир Острог пешке.
"Ово је сјајан дан за нас - православне хришћане, посебан дан у години када дођемо и посетимо ово место. Троје нас је прошетало од Горњег Поља до овде", рекао је Жељко Николић.
Манастир Острог основан је у 17. веку и најпосећеније је место православних хришћана на Балкану. Манастир је добио име по брду које се уздиже изнад њега.

Литија у Никшићу

Вечерас је у Никшићу одржана литија којој је присуствовало неколико хиљада верника.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала