НАТО обећао помоћ суседима Русије за помоћ у супротстављању „огромном притиску“

НАТО ће увек подржавати своје партнере у Грузији и Украјини како би „помогао да се издрже огромни притисци Русије“, изјавио је заменик генералног секретара Алијансе Мирча Џоана, говорећи на пролећном пленарном заседању парламентарне скупштине Алијансе.
Sputnik
„Наш став је очигледан: никада нећемо признати анексију Крима, подржаваћемо наше партнере у Украјини и Грузији како бисмо им помогли да издрже огроман притисак Русије“, рекао је он.
Џоана је истакао да „Русија задржава снажно војно присуство и на територији Украјине и на њеним границама“.
Не прихватамо политику свршеног чина и употребу силе против суверене државе“, истакао је он.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође истакао да се наставља „значајно војно присуство Русије у близини границе са Украјином, упркос одређеном смањењу“ и нагласио потребу да савезници „остану на опрезу и пажљиво прате ситуацију“.
Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године покренуо војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске републике, као и због Крима, који је поново ушао у састав Русије после референдума на полуострву. Русију оптужују за мешање у послове Украјине, изборе у западним земљама и сајбер нападе, за умешаност у инциденте са бившим пуковником ГРУ-а Сергејем Скрипаљем и блогером Алексејем Наваљним. Последња рунда напетости биле су оптужбе Прага против руских обавештајних служби за умешаност у експлозију на складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године, након чега је уследило међусобно протеривање дипломата.
Прочитајте још:
Коментар