НАТО обећао помоћ суседима Русије за помоћ у супротстављању „огромном притиску“

© REUTERS / Francois LenoirНАТО лого заставе брисел седиште
НАТО лого заставе брисел седиште - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Пратите нас
НАТО ће увек подржавати своје партнере у Грузији и Украјини како би „помогао да се издрже огромни притисци Русије“, изјавио је заменик генералног секретара Алијансе Мирча Џоана, говорећи на пролећном пленарном заседању парламентарне скупштине Алијансе.
„Наш став је очигледан: никада нећемо признати анексију Крима, подржаваћемо наше партнере у Украјини и Грузији како бисмо им помогли да издрже огроман притисак Русије“, рекао је он.
Џоана је истакао да „Русија задржава снажно војно присуство и на територији Украјине и на њеним границама“.
Не прихватамо политику свршеног чина и употребу силе против суверене државе“, истакао је он.
Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође истакао да се наставља „значајно војно присуство Русије у близини границе са Украјином, упркос одређеном смањењу“ и нагласио потребу да савезници „остану на опрезу и пажљиво прате ситуацију“.
Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. године покренуо војну операцију против самопроглашене Доњецке и Луганске републике, као и због Крима, који је поново ушао у састав Русије после референдума на полуострву. Русију оптужују за мешање у послове Украјине, изборе у западним земљама и сајбер нападе, за умешаност у инциденте са бившим пуковником ГРУ-а Сергејем Скрипаљем и блогером Алексејем Наваљним. Последња рунда напетости биле су оптужбе Прага против руских обавештајних служби за умешаност у експлозију на складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године, након чега је уследило међусобно протеривање дипломата.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала