Опасан и озбиљан инцидент: Настављају се осуде поводом инцидента са авионом "Рајан ера" у Минску

НАТО прати инцидент са „насилним слетање“ авиона „Рајан ера“ у Минску и хапшење опозиционог активисте Романа Протасевича, рекоа је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
Sputnik
„Пажљиво пратимо принудно слетање авиона "Рајан ера" који је летео из Атине у Виљнус, као и извештаје о хапшењу опозиционара Романа Протасевича. То је озбиљан и опасан инцидент који захтева међународну истрагу“, написао је Столтенберг на твитеру.
Министар финансија немачке Олаф Шолц је саопштио да ће због овог инцидента ЕУ морати да предузме мере против белоруског председника Александра Лукашенка.
„Европски савет ће предузети мере против белоруског диктатора Лукашенка и његовог режима. Овакав акт кршења међународног права не може остати без одговора“, додао је Шолц.
У међувремену, француско и пољско Министарство спољних послова позвали је амбасадоре Белорусије у Паризу, односно Варшави, због наведеног инцидента.
Раније је саопштено да је оснивач Телеграм канала "Некста" Роман Протасевич ухапшен на аеродрому Минска. Он је оптужен, између осталог, за "Организацију масовних немира" у Белорусији.

Детаљи инцидента са "Рајан ером"

Прочитајте још:
Коментар