Опасан и озбиљан инцидент: Настављају се осуде поводом инцидента са авионом "Рајан ера" у Минску

© AFP 2023 / Philippe HuguenАвион компаније Ryanair
Авион компаније Ryanair  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
НАТО прати инцидент са „насилним слетање“ авиона „Рајан ера“ у Минску и хапшење опозиционог активисте Романа Протасевича, рекоа је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
„Пажљиво пратимо принудно слетање авиона "Рајан ера" који је летео из Атине у Виљнус, као и извештаје о хапшењу опозиционара Романа Протасевича. То је озбиљан и опасан инцидент који захтева међународну истрагу“, написао је Столтенберг на твитеру.
Министар финансија немачке Олаф Шолц је саопштио да ће због овог инцидента ЕУ морати да предузме мере против белоруског председника Александра Лукашенка.
„Европски савет ће предузети мере против белоруског диктатора Лукашенка и његовог режима. Овакав акт кршења међународног права не може остати без одговора“, додао је Шолц.
У међувремену, француско и пољско Министарство спољних послова позвали је амбасадоре Белорусије у Паризу, односно Варшави, због наведеног инцидента.
Раније је саопштено да је оснивач Телеграм канала "Некста" Роман Протасевич ухапшен на аеродрому Минска. Он је оптужен, између осталог, за "Организацију масовних немира" у Белорусији.

Детаљи инцидента са "Рајан ером"

  • Нешто око 13:00 прес-служба аеродрома у Минску саопштила је да је принудно слетео авион "Рајан ера" који је летео из Атине у Виљнус.
  • Према подацима FlightRadar, он је прелетео практично целу територију западног дела Белорусије и недалеко од границе са Литванијом се окренуо према Минску.
  • Како је саопштила пре-служба аеродрома, пилоти су саопштили да имају информације да је у авиону подметнута бомба, након чега је успешно слетио. Како се показало, вест је била лажна.
  • Како је саопштило Министарство одбране Белорусије, дежурни ловац МиГ-29 је подигнут, како би спровео авион на аеродром.
  • На аеродрому у Минску су саопштили да се у авиону налазило 123 путника. Авион је у 19.00 наставио лет за Виљнус.
  • На аеродрому је ухапшен један од оснивача телеграм канала "НЕКСТА", који је у Белорусији проглашен екстремистичким - Роман Протасевич.
  • Министарство иностраних послова Литваније је позвало отправника послова Белорусије у Виљнусу. Председник Литваније Гитанас Науседа сматра да је авион био приморан да слети у Минск.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала