УРА ће гласати за нову резолуцију о Сребреници

Грађански покрет УРА Дритана Абазовића гласаће у парламенту за усвајање нове резолуције о Сребреници, саопштено је на конференцији за новинаре.
Sputnik
 
Посланица тог покрета Божена Јелушић је рекла да је то обавеза тог покрета.
"Наравно да ћемо гласати за. Још ме сврби рука од Закона о слободи вероисповести јер је изгласан преко ноћи. Други пут је изгласан дању и то је боље“, навела је Јелушић.
Предлог нове резолуције о Сребреници парламенту је поднела група посланика међу којима су припадници опозиционе Бошњачке странке, ДПС-а и СДП-а, које су биле на власти у протеклих 30 година.
Предлогом резолуције се тражи "најоштрија осуда геноцида у Сребреници", потврда да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог светског рата у којем је, како се наводи, преко 8.000 цивила бошњачке националности.
Предлогом резолуције, који је објављен на званичном скупштинском порталу, тражи се забрана јавног негирања "постојања или умањење геноцида у Сребреници".
Затим да се 11. јули прогласи "Даном сећања на жртве Сребренице", решеност државе Црне Горе, пуноправне чланице НАТО алијансе, да "афирмише вредности мира и стабилности".
Надлежне институције се позивају на "спровођење истрага и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човечности и изражава саосећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и позива све суседне државе да наставе да обезбеђују правду и дугорочну подршку преживелима.
У образложењу за доношење нове резолуције се наводи да за то постоји уставни основ, а као разлози да њено доношење наводе се правоснажне пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде.
Црна Гора је, иначе, још 2009. усвојила Декларацију о прихватању резолуције ЕП о Сребреници, којом се осуђује злочин у том граду, али се у том тексту нигде не спомиње геноцид нити кажњавање негирања геноцида.
Предлог нове резолуције о Сребреници је 43. од 44 тачака дневног реда парламента који је у заседању.
Коментар