УРА ће гласати за нову резолуцију о Сребреници

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Грађански покрет УРА Дритана Абазовића гласаће у парламенту за усвајање нове резолуције о Сребреници, саопштено је на конференцији за новинаре.
 
Посланица тог покрета Божена Јелушић је рекла да је то обавеза тог покрета.
"Наравно да ћемо гласати за. Још ме сврби рука од Закона о слободи вероисповести јер је изгласан преко ноћи. Други пут је изгласан дању и то је боље“, навела је Јелушић.
Предлог нове резолуције о Сребреници парламенту је поднела група посланика међу којима су припадници опозиционе Бошњачке странке, ДПС-а и СДП-а, које су биле на власти у протеклих 30 година.
Предлогом резолуције се тражи "најоштрија осуда геноцида у Сребреници", потврда да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог светског рата у којем је, како се наводи, преко 8.000 цивила бошњачке националности.
Предлогом резолуције, који је објављен на званичном скупштинском порталу, тражи се забрана јавног негирања "постојања или умањење геноцида у Сребреници".
Затим да се 11. јули прогласи "Даном сећања на жртве Сребренице", решеност државе Црне Горе, пуноправне чланице НАТО алијансе, да "афирмише вредности мира и стабилности".
Надлежне институције се позивају на "спровођење истрага и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човечности и изражава саосећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и позива све суседне државе да наставе да обезбеђују правду и дугорочну подршку преживелима.
У образложењу за доношење нове резолуције се наводи да за то постоји уставни основ, а као разлози да њено доношење наводе се правоснажне пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде.
Црна Гора је, иначе, још 2009. усвојила Декларацију о прихватању резолуције ЕП о Сребреници, којом се осуђује злочин у том граду, али се у том тексту нигде не спомиње геноцид нити кажњавање негирања геноцида.
Предлог нове резолуције о Сребреници је 43. од 44 тачака дневног реда парламента који је у заседању.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала