Савет националне безбедности и одбране Украјине донео одлуку о Криму

Савет националне безбедности и одбране (СНБО) Украјине је размотрио питања додатних мера на граници са Кримом и у јужним областима државе, изјавио је секретар СНБО Алексеј Данилов.
Sputnik
„Прва тема је безбедносна ситуација на административној граници са окупираном територијом Крима, као и у Херсонској, Запорожкој области, око Одесе, Николајевског и Доњецког региона. У тајном режиму је донета одлука у складу с налогом председника Зеленског од 28. априла о додатним мерама за осигурање безбедности на тој територији (Крима)“, појаснио је Данилов.
Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски је на заседању СНБО у априлу, током посете Херсонској области (јужни део Украјине изнад Крима), наложио да се организује састанак на ове теме.
Америка одбила да прихвати одговорност због губитка Крима
Раније је Зеленски утврдио стратегију војне безбедности за „повратак“ полуострва под контролу Кијева и његову „деокупацију“. 
Према речима министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе то је један од три стуба политике Кијева у кримском правцу. Друга два су консолидација, односно обједињене снаге свих партнера на бази „Кримске платформе“ и синергија „успостављања међународног права“ и потпуног украјинског суверенитета над полуострвом.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове је раније истакла сви напори Кијева да врате Крим у састав Украјине су нелегитимни и схватиће се као агресија против Русије.
Подсетимо, председник Русије Владимир Путин је раније рекао да је питање Крима затворено.
Прочитајте још:
 
Коментар