„Звездана капија“: Џиновски портал повезују људе с краја на крај света - уживо /видео/

Инспирисана филмом „Звездана капија“ ова инсталација под називом „Портал“ не омогућава телепортацију од једног до другог места, али уместо тога нуди поглед на град друге државе,  удаљен чак 600 километара и то у реалном времену.
Sputnik
Хај тек портали постављени у Виљнусу у Литванији и Лублину у Пољској, изгледају попут нечега из научно-фантастичног филма.
Велики кружни портал садржи џиновске екране и камере и омогућава да свако ко је испред портала у одређеном тренутку може видети оне који су испред портала у другој држави.
И у Виљнусу и у Лублину портали су постављени у централном градском језгру. Налазе се поред железничке станице,  на централном градском тргу, преноси сајт mymodernme.
„Човечанство се суочава са многим потенцијално смртоносним изазовима; од социјалне поларизације, климатских промена или економских питања. Међутим, ако пажљиво погледамо, један од главних узрока је недостатак емпатије и уска перцепција света, која је често ограничена на наше националне границе “, објашњава Бенедиктас Гилис, председник истоимене Фондације и покретач идеје о порталу.
„Због тога смо одлучили да оживимо идеју портала - то је мост који обједињује и позив да се уздигнемо изнад предрасуда и несугласица које припадају прошлости. То је позив да се уздигнемо изнад илузија“.
Овај футуристички пројекат треба да буде покренут и у другим државама. Становници Рејкјавика на Исланду и у Лондону у Енглеској у будућности могу ускоро очекивати портал у својим градовима.
Прочитајте још:
Коментар