„Звездана капија“: Џиновски портал повезују људе с краја на крај света - уживо /видео/

Портал - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Инспирисана филмом „Звездана капија“ ова инсталација под називом „Портал“ не омогућава телепортацију од једног до другог места, али уместо тога нуди поглед на град друге државе,  удаљен чак 600 километара и то у реалном времену.
Хај тек портали постављени у Виљнусу у Литванији и Лублину у Пољској, изгледају попут нечега из научно-фантастичног филма.
Велики кружни портал садржи џиновске екране и камере и омогућава да свако ко је испред портала у одређеном тренутку може видети оне који су испред портала у другој држави.
И у Виљнусу и у Лублину портали су постављени у централном градском језгру. Налазе се поред железничке станице,  на централном градском тргу, преноси сајт mymodernme.
„Човечанство се суочава са многим потенцијално смртоносним изазовима; од социјалне поларизације, климатских промена или економских питања. Међутим, ако пажљиво погледамо, један од главних узрока је недостатак емпатије и уска перцепција света, која је често ограничена на наше националне границе “, објашњава Бенедиктас Гилис, председник истоимене Фондације и покретач идеје о порталу.
„Због тога смо одлучили да оживимо идеју портала - то је мост који обједињује и позив да се уздигнемо изнад предрасуда и несугласица које припадају прошлости. То је позив да се уздигнемо изнад илузија“.
Овај футуристички пројекат треба да буде покренут и у другим државама. Становници Рејкјавика на Исланду и у Лондону у Енглеској у будућности могу ускоро очекивати портал у својим градовима.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала