Лавров о самиту Путина и Бајдена: За танго је потребно двоје, иде теже кад неко игра брејкденс

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је наду да ће америчка страна сагледати грешке из прошлости приликом припреме за самит председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена.
Sputnik
„Надам се да ће они који се баве Руском Федерацијом оценити деловање, интересе и став Русије и на крају крајева, наше црвене линије, као и да ће радити на грешкама из прошлости и одбити да води дијалог искључиво са позиције претендовања на хегемонију у међународним питањима“, рекао је Лавров током обраћања на форуму „Примаковска читања”.
Према речима министра иностраних послова Русије, званична Москва је заинтересована за позитивне резултате предстојећег састанка руског и америчког председника. Међутим, како каже, за танго је потребно двоје.
„Бићемо заинтересовани за позитивне резултате самита. Али, како каже изрека, за танго је потребно двоје, а ако неко игра брејк-денс, то се вероватно већ теже реализује“, изјавио је Лавров.
Истовремено, шеф руске дипломатије је рекао да не постоје превелика очекивања и илузије о пробојима на састанку Путина и Бајдена.
Не гајимо никаква превелика очекивања нити илузије да ће доћи до неких пробоја, али постоји објективна потреба за разменом мишљења на највишем нивоу о томе какве претње Русија и Сједињене Америчке Државе виде као две највеће нуклеарне силе“, објаснио је он.
С тим и вези, додао је да је сам фактор предстојећег разговора двојице лидера 16. јуна у Женеви важан и да Москва подржава жељу за дијалогом.
Нормализација руско-америчких односа могућа је само ако се поштују принципи равноправности, узајамног поштовања и немешања у међусобне унутрашње ствари. То су неопходни услови не само за одржавање нормалног, предвидљивог и стабилног дијалога, већ је важно и за елиминисање нагомиланог конфронтационог расположења између наших земаља. Бићемо спремни за такав искрен разговор“, рекао је руски министар.
Такође је рекао и да још увек не постоји усаглашена агенда за Путинов и Бајденов састанак.
„Узгред буди речено, за самит нема неке усаглашене агенде на папиру. Са Американцима смо једноставно набројали теме којих планирају да се дотакну обе стране, и тако поступамо и овог пута. Рад се наставља, нема још много чекања, мислим да ће ускоро све бити разјашњено“, додао је министар.
Прочитајте још:
Коментар