Лавров о самиту Путина и Бајдена: За танго је потребно двоје, иде теже кад неко игра брејкденс

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф руске дипломатије Сергеј Лавров
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је наду да ће америчка страна сагледати грешке из прошлости приликом припреме за самит председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена.
„Надам се да ће они који се баве Руском Федерацијом оценити деловање, интересе и став Русије и на крају крајева, наше црвене линије, као и да ће радити на грешкама из прошлости и одбити да води дијалог искључиво са позиције претендовања на хегемонију у међународним питањима“, рекао је Лавров током обраћања на форуму „Примаковска читања”.
Према речима министра иностраних послова Русије, званична Москва је заинтересована за позитивне резултате предстојећег састанка руског и америчког председника. Међутим, како каже, за танго је потребно двоје.
„Бићемо заинтересовани за позитивне резултате самита. Али, како каже изрека, за танго је потребно двоје, а ако неко игра брејк-денс, то се вероватно већ теже реализује“, изјавио је Лавров.
Истовремено, шеф руске дипломатије је рекао да не постоје превелика очекивања и илузије о пробојима на састанку Путина и Бајдена.
Не гајимо никаква превелика очекивања нити илузије да ће доћи до неких пробоја, али постоји објективна потреба за разменом мишљења на највишем нивоу о томе какве претње Русија и Сједињене Америчке Државе виде као две највеће нуклеарне силе“, објаснио је он.
С тим и вези, додао је да је сам фактор предстојећег разговора двојице лидера 16. јуна у Женеви важан и да Москва подржава жељу за дијалогом.
Нормализација руско-америчких односа могућа је само ако се поштују принципи равноправности, узајамног поштовања и немешања у међусобне унутрашње ствари. То су неопходни услови не само за одржавање нормалног, предвидљивог и стабилног дијалога, већ је важно и за елиминисање нагомиланог конфронтационог расположења између наших земаља. Бићемо спремни за такав искрен разговор“, рекао је руски министар.
Такође је рекао и да још увек не постоји усаглашена агенда за Путинов и Бајденов састанак.
„Узгред буди речено, за самит нема неке усаглашене агенде на папиру. Са Американцима смо једноставно набројали теме којих планирају да се дотакну обе стране, и тако поступамо и овог пута. Рад се наставља, нема још много чекања, мислим да ће ускоро све бити разјашњено“, додао је министар.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала