Према његовим речима, тај град се веома променио у последњих неколико година, посебно на гастрономском плану, будући да на „Кољском полуострву има пуно деликатеса“.
Конкретно, издвојио је јело које се припрема од меса северног јелена.
„Мекано и сочно месо са костима подсећа на одрезак. Споља је имало дивну пржену корицу, а изнутра је био ружичасто“, објашњава страни новинар.
Поред тога, одушевио га је рагу од вргања, сос од бруснице и пржени кромпир са пармезаном и уљем од тартуфа.
Треба поменути и краљевску крабу, шкољке, морски језик и маринирани лосос, истакао је Крусе.
Од пића је издвојио морс — популарни руски хладни напитак од бобичастог воћа).
Једна од популарних руских посластица су вафле са кондензованим млеком у облику ролница.
Међутим, према речима фотографа, Норвежани би ипак већу оцену дали традиционалној торти од меда (медовик) или десертима са локалним састојцима, попут бруснице или морошке (жуто-наранџасте малине).
Раније је француски кувар Жером Риго изјавио да је на њега посебан утисак оставила такозвана „уха“ – традиционална руска рибља чорба.
Прочитајте још: