https://sputnikportal.rs/20210627/murmanski-gurmanluci-norvezanin-odusevljen-ruskim-delikatesima-1125756493.html
Мурмански гурманлуци: Норвежанин одушевљен руским деликатесима
Мурмански гурманлуци: Норвежанин одушевљен руским деликатесима
Sputnik Србија
Мурманск се претворио у сјајно место за оне који воле да угађају свом непцу и уживају у доброј храни, сматра норвешки новинар и фотограф Јан Еспен Крусе. 27.06.2021, Sputnik Србија
2021-06-27T14:31+0200
2021-06-27T14:31+0200
2021-06-27T14:14+0200
русија
свет
вести
мурманск
јела
руска јела
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/06/1b/1125756366_0:615:2217:1868_1920x0_80_0_0_62c63e249b035bc71d253e639bc239bb.jpg
Према његовим речима, тај град се веома променио у последњих неколико година, посебно на гастрономском плану, будући да на „Кољском полуострву има пуно деликатеса“.Конкретно, издвојио је јело које се припрема од меса северног јелена.„Мекано и сочно месо са костима подсећа на одрезак. Споља је имало дивну пржену корицу, а изнутра је био ружичасто“, објашњава страни новинар.Поред тога, одушевио га је рагу од вргања, сос од бруснице и пржени кромпир са пармезаном и уљем од тартуфа.Треба поменути и краљевску крабу, шкољке, морски језик и маринирани лосос, истакао је Крусе.Од пића је издвојио морс — популарни руски хладни напитак од бобичастог воћа).Једна од популарних руских посластица су вафле са кондензованим млеком у облику ролница.Међутим, према речима фотографа, Норвежани би ипак већу оцену дали традиционалној торти од меда (медовик) или десертима са локалним састојцима, попут бруснице или морошке (жуто-наранџасте малине).Раније је француски кувар Жером Риго изјавио да је на њега посебан утисак оставила такозвана „уха“ – традиционална руска рибља чорба.Прочитајте још:
мурманск
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/06/1b/1125756366_0:545:2217:1938_1920x0_80_0_0_cbb752bbfa7e3c26477ecd2a1e4b9074.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, свет, вести, мурманск, јела, руска јела
русија, свет, вести, мурманск, јела, руска јела
Мурмански гурманлуци: Норвежанин одушевљен руским деликатесима
Мурманск се претворио у сјајно место за оне који воле да угађају свом непцу и уживају у доброј храни, сматра норвешки новинар и фотограф Јан Еспен Крусе.
Према његовим речима, тај град се веома променио у последњих неколико година, посебно на гастрономском плану, будући да на „Кољском полуострву има пуно деликатеса“.
Конкретно, издвојио је јело које се припрема од меса северног јелена.
„Мекано и сочно месо са костима подсећа на одрезак. Споља је имало дивну пржену корицу, а изнутра је био ружичасто“, објашњава страни новинар.
Поред тога, одушевио га је рагу од вргања, сос од бруснице и пржени кромпир са пармезаном и уљем од тартуфа.
Треба поменути и краљевску крабу, шкољке, морски језик и маринирани лосос, истакао је Крусе.
Од пића је издвојио морс — популарни руски хладни напитак од бобичастог воћа).
Једна од популарних руских посластица су вафле са кондензованим млеком у облику ролница.
Међутим, према речима фотографа, Норвежани би ипак већу оцену дали традиционалној торти од меда (медовик) или десертима са локалним састојцима, попут бруснице или морошке (жуто-наранџасте малине).
Раније је француски кувар Жером Риго изјавио да је на њега посебан утисак оставила такозвана „уха“ – традиционална руска рибља чорба.