Век Комунистичке партије Кине у 18 слика

Странка са највише чланова на свету, Комунистичка партија Кине (КПК) данас слави стоту годишњицу.
Sputnik
Приказујемо Вам кључне тренутке ове прославе.
1 / 17
У Пекингу је одржана спектакуларна прослава стогодишњице Комунистичке партије Кине. На тргу Тјенанмен одржана је свечана скупштина која је окупила све лидере Кине и представнике различитих слојева становништва.

2 / 17
На тргу Тјенанмен постављен је украс који се састоји од три црвена лука. На средишњем је грб Комунистичке партије Кине, на бочним су написене године 1921. и 2021. Око трга стоји 100 црвених застава.

3 / 17
Прослави је присуствовало 70.000 учесника који су представљали све етничке групе и све слојеве кинеског друштва. На фотографији су учесници параде на тргу Тјенанмен у Пекингу.

4 / 17
Авиони и хеликоптери формирали су бројеве 100 и 71 на небу над Тргом Тјенанмен (наредног октобра Народна Република Кина ће прославити 72 године од оснивања).

5 / 17
Када је одјекнуло 100 пуцњева, почасна гарда поставила је кинеску заставу на трг. Потом се током интонирања државне химне одржала церемонија подизања заставе.
6 / 17
Кинези на прослави 100. годишњицу оснивања Комунистичке партије Кине у Пекингу.

7 / 17
Кинески председник Си Ђинпинг, генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине, одржао је говор са говорнице постављене на бедему Забрањеног града и употребио је реч „народ“ више од 80 пута. На фотографији: Реприза говора Си Ђинпинга током прославе стоте годишњице Комунистичке партије Кине.

8 / 17
Војни оркестар на тргу Тјенанмен у Пекинг.

9 / 17
Кинеске власти и даље се придржавају строгих здравствених мера, тако да су само новинари у потпуности вакцинисани против ковида 19 били акредитовани за праћење прославе.
10 / 17
Мере безбедности појачане су последњих недеља у Пекингу. Станице метроа су затворене.
11 / 17
Кинески војници током прославе 100 година Комунистичке партије Кине у Пекингу.
12 / 17
Годишњица оснивања КПК слави се 1. јула, али овај датум није тачан. КПК је основана на првом конгресу 1921. године у Шангају. Тачан датум његовог одржавања дуго је остао непознат и није разјашњен до педесетих година прошлог века, када је Совјетски Савез предао Кини документе у којима се наводи да је конгрес одржан од 23. до 31. јула.
13 / 17
Када је основана, КПК је имала 55 чланова, а данас их има више од 95 милиона. На фотографији: Рибарски чамци украшени кинеским и хонгконшким заставама током прославе стоте годишњице Комунистичке партије Кине у Пекингу.

14 / 17
КПК је једна од ретких комунистичких партија на свету која је још увек на власти. На фотографији: Фотографисање пре почетка параде у Пекингу.

15 / 17
Кинеска комунистичка партија слави 100 година постојања.

16 / 17
Према многим аналитичарима, Комунистичка партија Кине сада је на врхунцу.

17 / 17
Учесници прославе стогодишњице Комунистичке партије Кине на тргу Тјенанмен у Пекинг.

Коментар