Руски посланик: Изјаве естонског политичара о територијалним претензијама ─ предизборна реторика

Изјаве естонског председничког кандидата Хена Пилуаса о територијалним претензијама према Русији одлажу ратификацију споразума о граници између земаља, сматра председавајући одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки.
Sputnik
„Изјаве Хена Пилуаса могле би се назвати обичном предизборном реториком, рачунајући на не баш писмене гласаче у погледу јуриспруденције и историје. Међутим, давање таквог става све више одлаже ратификацију руско-естонског споразума о граници“, написао је Слуцки на Телеграму.
Слуцки такође сматра да Пилуас поново „стаје на исте грабуље“ и враћа ситуацију 16 година уназад, када је после скоро 11 година преговора успело да се договори око пограничне линије и потпише споразум о граници.
„Управо је естонска страна у својој преамбули Тартуског споразума присилила Русију да повуче свој потпис, а нове консултације настављене су тек 2012. и завршене 2014. потписивањем новог споразума о државној граници. Документ се још увек налази на разматрању у оба парламента, у руској Државној думи у одбору за међународне послове. Постојали су споразуми о његовој истовременој ратификацији, али русофобична политика естонских политичара је успорила читав процес“, објаснио је Слуцки.
Претензије Талина према Русији: Председник парламента поново о томе да Тартуски споразум важи
Посланик је такође истакао да не може бити говора ни о каквој предаји територија Естонији, да се то не разматра и не може се разматрати.
„Остаје за жаљење што естонске политичаре не брине чињеница да граница са Русијом још увек није законски фиксирана, него је радије држе ‘као таоца‘, изјављујући о ‘злочиначкој окупацији‘ како би привукли бирачко тело“, додао је политичар.
Конгрес Конзервативне народне партије Естоније одобрио је кандидатуру за председника бившег председника парламента Хена Полуаса, који се противи споразуму о граници са Русијом и захтева повратак наводно „анексираних територија“. У свом говору на конгресу, Пилуас се поново успротивио ратификацији споразума о граници са Русијом, наводећи да су на снази и Тартуски мировни споразум закључен пре 101 годину и државна граница у њему.
 
Коментар