Криза у Авганистану

Таџикистан тражио помоћ од ОДКБ-а због ситуације у Авганистану

Таџикистан је позвао савезнике из Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) да му помогну да изађе на крај са изазовима који долазе од Авганистана.
Sputnik
„Таџикистан, као земља са најдужом границом са Авганистаном, предузима потребне мере да обузда ситуацију и супротстави се претњама и изазовима који долазе из ове земље. Али, узимајући у обзир ситуацију у региону, као и чињеницу да су одређени делови границе са Авганистаном тешко приступачни, тешко да може сам да изађе на крај са овом ситуацијом“, изјавио је стални представник Душанбеа у ОДКБ Хасан Султонов на седници сталног савета ове организације.
У земљи сматрају да ситуација захтева „адекватан одговор“ ОДКБ-а. Неопходно је, између осталог, ојачати потенцијал „за заштиту јужних граница“, додао је Султонов.
„У том контексту остаје актуелна потреба да се осигура реализација одлуке Савета за колективну безбедност од 23. септембра 2013. о пружању помоћи Републици Таџикистан у јачању таџикистанско-авганистанске границе. Стога бисмо желели да позовемо државе-чланице организације да дају свој допринос пуној примени овог документа“, закључио је стални представник.
У Авганистану је у току сукоб између владиних снага и милитаната радикалног покрета Талибан (организација забрањена у Русији), који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. Нестабилност расте у светлу обећања Сједињених Америчких Држава да ће повући све трупе из земље до 11. септембра.
Вашингтон и представници Талибана потписали су 2020. године у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразумом је предвиђен одлазак страног контингента, размена заробљеника и почетак међуавганистанског дијалога.
Кремљ упозорава: Ситуација у Авганистану се дестабилизује
Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, ситуација у Авганистану се убрзано погоршава – „укључујући и у контексту брзог повлачења америчких и других трупа НАТО-а“. Лавров је подсетио да је недавно председник Русије Владимир Путин одржао телефонске разговоре са лидерима Таџикистана и Узбекистана и да је у контакту са председницима других земаља Средње Азије. Према речима руског министра, Москва ће учинити све да заустави сваку агресију против својих савезника у ОДКБ-у, укључујући и употребу своје војне базе на таџикистанско-авганистанској граници.
Представници секретаријата ОДКБ-а посетили су у уторак границу, проценили ситуацију и о њој ће поднети извештај сталном савету организације.
Прочитајте још:
Коментар