Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Таџикистан тражио помоћ од ОДКБ-а због ситуације у Авганистану

© AP Photo / Пограничне трупе ТаџикистанаАвганистански војници на таџикистанско-авганистанској граници
Авганистански војници на таџикистанско-авганистанској граници - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Пратите нас
Таџикистан је позвао савезнике из Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) да му помогну да изађе на крај са изазовима који долазе од Авганистана.
„Таџикистан, као земља са најдужом границом са Авганистаном, предузима потребне мере да обузда ситуацију и супротстави се претњама и изазовима који долазе из ове земље. Али, узимајући у обзир ситуацију у региону, као и чињеницу да су одређени делови границе са Авганистаном тешко приступачни, тешко да може сам да изађе на крај са овом ситуацијом“, изјавио је стални представник Душанбеа у ОДКБ Хасан Султонов на седници сталног савета ове организације.
У земљи сматрају да ситуација захтева „адекватан одговор“ ОДКБ-а. Неопходно је, између осталог, ојачати потенцијал „за заштиту јужних граница“, додао је Султонов.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„У том контексту остаје актуелна потреба да се осигура реализација одлуке Савета за колективну безбедност од 23. септембра 2013. о пружању помоћи Републици Таџикистан у јачању таџикистанско-авганистанске границе. Стога бисмо желели да позовемо државе-чланице организације да дају свој допринос пуној примени овог документа“, закључио је стални представник.
У Авганистану је у току сукоб између владиних снага и милитаната радикалног покрета Талибан (организација забрањена у Русији), који су заузели значајне територије у руралним областима и покренули офанзиву на велике градове. Нестабилност расте у светлу обећања Сједињених Америчких Држава да ће повући све трупе из земље до 11. септембра.
Вашингтон и представници Талибана потписали су 2020. године у Дохи први мировни споразум за више од 18 година рата. Споразумом је предвиђен одлазак страног контингента, размена заробљеника и почетак међуавганистанског дијалога.
Авганистански командоси као подршка безбедносних снага у Фаизабаду након што су талибани заузели округе Бадахшана у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Кремљ упозорава: Ситуација у Авганистану се дестабилизује
Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, ситуација у Авганистану се убрзано погоршава – „укључујући и у контексту брзог повлачења америчких и других трупа НАТО-а“. Лавров је подсетио да је недавно председник Русије Владимир Путин одржао телефонске разговоре са лидерима Таџикистана и Узбекистана и да је у контакту са председницима других земаља Средње Азије. Према речима руског министра, Москва ће учинити све да заустави сваку агресију против својих савезника у ОДКБ-у, укључујући и употребу своје војне базе на таџикистанско-авганистанској граници.
Представници секретаријата ОДКБ-а посетили су у уторак границу, проценили ситуацију и о њој ће поднети извештај сталном савету организације.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала