„Дефендер“ повредио руску границу, капетану брода после вежби - одликовање Кијева

Капетан британског разарача „Дефендер“, који је недавно код Крима повредио руску границу, добио је одликовање украјинских власти. На територији Украјине јуче су завршене војне вежбе „Си бриз“ а неки учесници маневара, украјински војници и представници партнера из НАТО, добитници су почасних медаља, пише издање „Фокус“.
Sputnik
Вежбе су трајале од 28. јуна до 10. јула, одржане су у Црном мору, а учествовало је 5.000 војника, 40 авиона и 32 брода из 32 земље.
„По завршетку вежби украјински и западни војници одликовани су почасним медаљама ‘Заштитник Украјине’ и ‘За јачање борбене готовости морнарице’“, пише лист.
Међу награђенима је и командант разарача Винсент Овен.

Инцидент код Крима

Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски гранични брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода. Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач и да се он није налазио у руским територијалним водама.  
Међутим, новинар који се налазио на британском броду потврдио је да је брод намерно ушао у руске територијалне воде.
Русија је одлучно реаговала. Из Москве су поручили да Лондон мора да буде свестан последица својих поступака, свака провокација у близини руских граница подразумеваће оштар и адекватан одговор.
Прочитајте још:
Коментар