„Дефендер“ повредио руску границу, капетану брода после вежби - одликовање Кијева

© REUTERS / Ministry of Internal Affairs ofБритански брод Дефендер
Британски брод Дефендер  - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Пратите нас
Капетан британског разарача „Дефендер“, који је недавно код Крима повредио руску границу, добио је одликовање украјинских власти. На територији Украјине јуче су завршене војне вежбе „Си бриз“ а неки учесници маневара, украјински војници и представници партнера из НАТО, добитници су почасних медаља, пише издање „Фокус“.
Вежбе су трајале од 28. јуна до 10. јула, одржане су у Црном мору, а учествовало је 5.000 војника, 40 авиона и 32 брода из 32 земље.
„По завршетку вежби украјински и западни војници одликовани су почасним медаљама ‘Заштитник Украјине’ и ‘За јачање борбене готовости морнарице’“, пише лист.
Међу награђенима је и командант разарача Винсент Овен.

Инцидент код Крима

Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски гранични брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода. Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач и да се он није налазио у руским територијалним водама.  
Међутим, новинар који се налазио на британском броду потврдио је да је брод намерно ушао у руске територијалне воде.
Русија је одлучно реаговала. Из Москве су поручили да Лондон мора да буде свестан последица својих поступака, свака провокација у близини руских граница подразумеваће оштар и адекватан одговор.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала