Берлин Кијеву: Заборавите на компензације за транзит руског гаса

Берлин не треба да пружи Кијеву никакве компензације у случају да дође до прекида транзита руског гаса преко територије Украјине, сматра шеф Комитета Бундестага за економију и енергетику Клаус Ернст, пише дневник „Известија“.
Sputnik
Према његовим речима, апсолутно је неприхватљиво да Немачка формулише своју енергетску политику у складу са украјинским интересима.
„Ако је Украјини потребан новац она треба да се обрати таквим донаторима као што је Европска унија“, навео је Ернст.
Немачки недељник „Шпигл“ је недавно писао о варијантама за решење спора између Немачке и Америке око „Северног тока 2“ , а као једна од опција помиње се исплата компензација Украјини у случају да престане да буде транзита земља.
Подсетимо, Меркелова ће вечерас у Вашингтону имати састанак са америчким председником Џозефом Бајденом. Осим билатералних односа, како је саопштила канцеларка, једна од тема разговора биће "Северни ток 2" и питање осигурања транзита руског гаса преко Украјине.
Меркелова се пре пута у Вашингтон састала и са украјинским председником Владимиром Зеленским а тада су се појавиле и информацие да ће украјински председник тражити или да заустави изградњу гасовода или да добије компензацију уколико изгуби статус транзитне земље.
Зеленски тражи од Ангеле Меркел „одштету“ због „Северног тока 2“
Руски председник Владимир Путин је недавно рекао да се Москва обавезала на транзит гада преко Украјине и да ће то и испоштовати.
У међувремену, радови на Северном току се налазе у завршној фази. Како су саопштили из компаније-оператера "Норд стрим 2", очекује се да гасовод буде завршен до краја августа.
Све о Русији прочитајте овде.
Коментар