Украјински војни експерт има план како „блокирати“ руску флоту на Криму

Украјина би требало да купи од Сједињених Америчких Држава пет расходаваних чамаца како би блокирала руске луке на Криму, сматра главни уредник „Украјинског војног портала“ Тарас Чмут.
Sputnik
Он је подсетио да ће Америка следеће године повући из флоте 22 брода које ће продати по програму „војне продаје у иностранству“. Такође је скренуо пажњу на то да се на списку расходованих пловила налази и пет патролних чамаца класе „Циклон“, грађених између 1993. и 1995. године. Према мишљењу стручњака, ти бродови би могли бити интересантни Украјини.
„Пет чамаца од по 330 тона је читава флотила. 'Циклони' су одлична платформа, која одговара другој фази концепта развоја Ратне морнарице – контролисању зоне од 200 миља“, написао је Чмут на Фејсбуку.
Како ће Путин одбранити Русију од учесталих провокација /видео/
Како је објаснио, техничке карактеристике тих чамаца омогућиће украјинској флоти да излази чак и у Средоземно море.

„Притом, ти чамци могу постати одлична платформа за модернизацију... за 'показивање зуба' руској Ратној морнарици и Федералној служби безбедности“, сматра експерт.

Такође је додао да ће Украјина, куповином расходованих америчких чамаца, моћи да реализује стално војно присуство у близини Севастопоља и Керчког мореуза, да држи будном руску флоту и да блокира покушаје уласка трговачких бродова у кримске луке“.
Коме ће Путин избити зубе и — како /видео/
Истовремено, Чмут се пожалио на то што Украјина губи тај „прозор могућности“, јер за војно-политичко руководство Украјине куповима америчких бродова претежак задатак.
Последњих година украјинска Ратна морнарица суочава се са озбиљним проблемима. Стари бродови постепено постају неупотребљиви, а нема средстава за нове. Притом, Кијев активно купује стране расходоване бродове. У септембру прошле године Обалска стража САД предала је Кијеву два отписана патролна брода, изграђена 1988. године.
Све о Русији прочитајте овде
Коментар