Како ће Путин одбранити Русију од учесталих провокација /видео/

© Sputnik / Дејан СимићЉубинка Милинчић
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Инцидентом попут овог са британским разарачем „Дефендер“, који је нарушио руску границу код обала Крима, тестира се руска спремност и способност да одговори. Али, видели смо већ на примерима Грузије и Украјине да Русију не треба провоцирати, јер такви потези не иду на руку провокаторима, каже главна уредница Спутњика Љубинка Милинчић.
Она је у емисији „Спутњик интервју“ подсетила на тренутак када је грузијски председник, убеђен да ће му НАТО и Америка помоћи, напао руске мировне снаге.
„Притом, изабран је тренутак када је Путин, који је у то време био премијер, боравио у Пекингу на Олимпијским играма и помислили су да ће збунити Русију, да ће Руси спавати и неће видети шта се десило. Наравно, десио се петодневни рат у коме је Грузија изгубила две територије“, каже Љубинка Милинчић.

Провоцирање Русије не иде на руку провокаторима

Поновни покушај провоцирања Русије, додаје главна уредница Спутњика, уследио је када је америчка Шеста флота планирала да стигне на Крим и тамо се смести.
„Тада је Украјина остала без Крима и Крим се вратио матици земљи, јер је тамо и припадао. Севастопољ, где је требало да дође Шеста флота, увек је одговарао и био потчињен Москви и у време док је припадао Украјини. Дакле, друга таква провокација завршена је губљењем Крима“, наводи Љубинка Милинчић.

Отцепљење Донбаса од Украјине није интерес Русије

Следећа провокација ће се, верује гошћа „Спутњик интервјуа“, вероватно односити на Донбас, односно Доњецк и Луганск, јер се њима стално прети.
„Наравно, не могу ни да претпоставим, нити да израчунам шта је чији интерес за тако нешто, али колико видим, руски интерес није да отцепи Доњецк и Луганск од Украјине, нити Москва за тим има потребу, нити има намеру. Русија је потписник Минских споразума, као и Француска и Немачка, у којима се јасно каже да је Донбас (Доњецк и Луганск) Украјина и да треба да имају одређени статус. И то онакав какав је потписала Украјина и какав су потписали Доњецк и Луганск, иако тада, по неким међународним правилима, они нису могли да буду потписници. Украјина ја тражила да они потпишу тај споразум, они су га потписали, Украјина га је потписала и Украјина је та која неће да га спроводи“, примећује Љубинка Милинчић.
Главна уредница Спутњика у емисији је, између осталог, говорила и о утисцима са самита руског и америчког председника у Женеви, о Русији као „дежурном кривцу“ за све могуће сајбер-нападе, али и о томе ко диктира потезе балтичких држава и зашто је Путинова „директна линија“ јединствен приступ комуникације једног председника државе са грађанима.
Цео интервју можете погледати у видео-прилогу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала