Москва о намери Кијева да постане „гасни хаб“ Европе: Пусте жеље

Намере Кијева да постане „гасни хаб“ Европе након старта гасовода „Северни ток 2“, како би спасао свој систем за транспорт гаса, само су пусте жеље, оцењују у Москви.
Sputnik
Руски сенатор Алексеј Пушков каже да жеље Украјине немају никакве везе са реалношћу јер за тако нешто не поседују глобални потенцијал.

„Једина шанса Кијева је да постигне договор с Москвом и то без конфронтација и хистерије. Али, не: у Кијеву, као и раније, више воле да сами себи шутирају пенале“, написао је сенатор на Телеграму.

Подсетимо, идеју о томе да Украјина постане „гасни хаб“ Европе изнео је раније данас посланик владајуће странке „Слуга народа“ у парламенту Јуриј Камељчук.
„Један од најједноставнијих сценарија је да постанемо гасни хаб Европе, користећи и друге гасоводе, испоручујући на пример турски гас, или из Ирана и Азербејџана, а можда чак и испоручујући течни природни гас бродовима из Катара“, рекао је Камељчук, не наводећи да ли је већ нешто учињено по том питању.
Украјина запретила због „Северног тока 2“: Ова игра није готова
Током протекле недеље Вашингтон и Берлин су постигли договор о „Северном току 2“, што је изазвало велико незадовољство у Кијеву. Украјинске власти, које страхују да ће изгубити статус транзитне земље за транспорт руског гаса, упозоравају да ће наставити да се боре против овог пројекта а од ЕУ траже компензације.
Све о Русији

... прочитајте овде.

Коментар