Диња садржи 35 калорија на 100 грама, док је калоријска вредност лубенице само 25, рекла је докторка специјализована за исхрану. Стога је диња хранљивија јер има више дијететских влакана неопходних за стабилно функционисање црева.
Влакна посебно прочишћавају тело и стабилизују ниво холестерола. Сто грама диње има око 0,9 грама влакана, док лубеница има око 0,4 грама, нагласила је Корабљева.
Концентрација витамина
Диња садржи више витамина Ц (36 милиграма на 100 грама) него лубеница (осам милиграма на 100 грама), објаснила је лекарка. То значи да је довољно само 200 грама диње да покрије дневну потребу за аскорбинском киселином, што је за одраслу особу 70-100 милиграма. Витамин Ц није важан само за имунитет, већ помаже и у доброј апсорпцији гвожђа и има добре ефекте на кожу, преноси Спутњик мундо.
Лубеница садржи ликопен, супстанцу која јој даје ову упадљиву црвену боју. Овај антиоксиданс смањује ризик од развоја атеросклерозе и кардиоваскуларних болести. Постоје истраживања која указују да конзумација ликопена ублажава депресивно стање, анксиозност и чак смањује болове у зглобовима, објаснио је дијететичар.
И, шта је боље?
Међутим, не може се недвосмислено рећи да ли је диња или лубеница боља за ваше здравље.
„Обе воћке из породице бундеве имају пуно витамина и елемената, на пример магнезијум, калијум и манган“, рекла је Корабљева.
Али најважније је да ову храну конзумирате на умерен начин, порција не сме бити већа од 200 грама, подсетила је она. Ако се једе у умереним количинама, лубеница неће изазвати диуретички ефекат, а диња пургативни, а уз то ће и здравствена корист бити максимална, сматра нутрициониста.