00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Шта је здравије, лубеница или диња

CC0 / / Воће
Воће - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Пратите нас
Ако вам је током летњих дана дилема да ли јести лубеницу или дињу, нутрициониста Олга Корабљева из Русије објашњава која воћка има више калорија, а која витамина корисних за здравље.
Диња садржи 35 калорија на 100 грама, док је калоријска вредност лубенице само 25, рекла је докторка специјализована за исхрану. Стога је диња хранљивија јер има више дијететских влакана неопходних за стабилно функционисање црева.
Влакна посебно прочишћавају тело и стабилизују ниво холестерола. Сто грама диње има око 0,9 грама влакана, док лубеница има око 0,4 грама, нагласила је Корабљева.
Пилуле витамина Д - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Руски имунолог разбија седам митова о витаминима

Концентрација витамина

Диња садржи више витамина Ц (36 милиграма на 100 грама) него лубеница (осам милиграма на 100 грама), објаснила је лекарка. То значи да је довољно само 200 грама диње да покрије дневну потребу за аскорбинском киселином, што је за одраслу особу 70-100 милиграма. Витамин Ц није важан само за имунитет, већ помаже и у доброј апсорпцији гвожђа и има добре ефекте на кожу, преноси Спутњик мундо.
Лубеница садржи ликопен, супстанцу која јој даје ову упадљиву црвену боју. Овај антиоксиданс смањује ризик од развоја атеросклерозе и кардиоваскуларних болести. Постоје истраживања која указују да конзумација ликопена ублажава депресивно стање, анксиозност и чак смањује болове у зглобовима, објаснио је дијететичар.

И, шта је боље?

Међутим, не може се недвосмислено рећи да ли је диња или лубеница боља за ваше здравље.
„Обе воћке из породице бундеве имају пуно витамина и елемената, на пример магнезијум, калијум и манган“, рекла је Корабљева.
Али најважније је да ову храну конзумирате на умерен начин, порција не сме бити већа од 200 грама, подсетила је она. Ако се једе у умереним количинама, лубеница неће изазвати диуретички ефекат, а диња пургативни, а уз то ће и здравствена корист бити максимална, сматра нутрициониста.
Лубенице - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Зашто не треба бацати бели део лубенице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала